Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Combineren van werk en zorg

Laatste update, 12 juni 2025

Door de zorg voor je zieke kind kan je werk in de knel komen. Hoe kun je de zorg combineren met een baan?

Praat met je werkgever over de ziekte van jouw kind. Die kan met jou meedenken over hoe jij werk en zorg toch zo goed mogelijk kunt combineren. Misschien kun je vaker thuis werken of is er een mogelijkheid om je uren flexibel in te delen. Misschien kun je tijdelijk wat minder werken. Veel werkgevers stellen zich begripvol op in een dergelijke situatie.

Ga het gesprek goed voorbereid in. Het is verstandig om eerst met je partner (en eventueel met familieleden en vrienden) te overleggen over hoe jij de zorg kunt verdelen. Mogelijk heb je recht op extra zorg van professionals. Dat kun je navragen bij de maatschappelijk werker in het ziekenhuis. Het is handig als dit soort zaken al duidelijk zijn in het gesprek met je werkgever.

Advies en steun bij problemen op het werk

Kom je er niet uit met de werkgever? Schakel dan de bedrijfsarts in. Die kan misschien bemiddelen tussen de werkgever en jij. Het is niet de bedoeling dat je zo zwaar belast wordt dat je helemaal uitvalt. De bedrijfsarts kan helpen om dit te voorkomen.

Voor advies kun je ook terecht bij de maatschappelijk werker in het ziekenhuis en bij het Steun- en adviespunt (STAP) van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) en de Nierstichting. Neem in ieder geval nooit zomaar ontslag. Laat je eerst goed voorlichten over je rechten (en plichten) als werknemer.

Ontslag nemen?

Misschien overweeg je om te stoppen met werken of veel minder te gaan werken. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie of dit mogelijk is. Stoppen met werken heeft ingrijpende financiële gevolgen. Bovendien vinden veel ouders vinden het juist prettig om aan het werk te blijven. Op die manier worden ze niet helemaal opgeslokt door de zorg van hun kind. Ze hebben er ook nog iets naast.

Zorgverlof

Er zijn verschillende mogelijkheden om extra verlof op te nemen in verband met de zorg voor een ziek kind.

  • calamiteitenverlof
  • kortdurend zorgverlof
  • langdurend zorgverlof

Hier staan de algemene afspraken voor deze vormen van verlof. Mogelijk gelden binnen jouw cao andere afspraken.

Calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof is voor een onverwachte gebeurtenis. Bijvoorbeeld als je kind plotseling naar het ziekenhuis moet. Het verlof kan duren van een paar uur tot een paar dagen. Afhankelijk van hoeveel tijd jij nodig hebt om een en ander te regelen.

De werkgever mag het verlof niet weigeren. Tijdens het verlof betaalt de werkgever het salaris door.

Kortdurend zorgverlof

Kortdurend zorgverlof is voor als je een paar dagen nodig hebt om voor je zieke kind te zorgen. Per jaar heb je recht op maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus als je 32 uur per week werkt, heb je per jaar recht op 64 uur kortdurend zorgverlof.

De werkgever mag het verlof weigeren als het bedrijf hierdoor in gevaar komt. Tijdens het verlof krijg je 70% van jouw loon. Als dat minder is dan het minimumloon, krijg je het minimumloon.

Langdurend zorgverlof

Langdurend zorgverlof is voor als je langere tijd voor een ernstig ziek kind wilt zorgen. Per jaar heb je recht op maximaal 6 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus als je 32 uur per week werkt, heb je recht op 192 uur.

Je moet het verlof minstens 2 weken van tevoren aanvragen. De werkgever mag het verlof weigeren, maar moet daar dan wel goede redenen voor hebben. De werkgever hoeft het salaris niet door te betalen tijdens het verlof.      

Andere opties om bij je zieke kind te zijn.

Naast deze vormen van zorgverlof zijn er nog andere manieren om vaker bij je zieke kind te zijn.

  • vakantiedagen opnemen
    Je kunt vakantiedagen gebruiken om vaker thuis te zijn. Eventueel kun je de dagen verspreid over het jaar opnemen, zodat je minder werkuren hebt.

  • onbetaald verlof opnemen
    Onbetaald verlof betekent dat je een tijdje helemaal niet werkt of dat je tijdelijk minder uren gaat werken. Voor de uren dat je niet werkt, krijg je ook geen salaris. Onbetaald verlof is alleen mogelijk als de werkgever hier toestemming voor geeft.
     
  • ouderschapsverlof opnemen
    Je mag ouderschapsverlof opnemen voor een kind tot de leeftijd van 8 jaar. Het ouderschapsverlof is onbetaald. Je hebt recht op maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus als je 32 uur per week werkt, heb je recht op 832 uur. Met de werkgever overleg je over hoe en wanneer je de uren opneemt.

Deze alternatieven passen misschien niet bij jouw situatie. Als je onbetaald verlof of ouderschapsverlof opneemt, ga je terug in inkomen. Niet iedereen kan dit financieel opvangen. En vakantiedagen heb je niet voor niets. Als je deze dagen gebruikt om voor je kind te zorgen, heb je nog minder vrije tijd. Ook bieden deze alternatieven geen structurele oplossing.

Zelfstandige

Ben je niet in loondienst maar heb je een eigen bedrijf? Dan kun je wellicht zelf beslissen waar en wanneer je werkt. Maar als je minder gaat werken, gaat dit wel direct ten koste van je inkomen. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Vraag dan bij de verzekeraar naar de mogelijkheden om je werk aan te passen.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Martine Besouw, kinderarts-nefroloog

Saskia Bruijn, verpleegkundig specialist i.o., urotherapeut

Jacqueline Knoll, MANP verpleegkundig specialist kindernefrologie

Roos van Rooij, kinderarts

Annelien Schulp, specialistisch verpleegkundige kindernefrologie

Kennisgroep Zeldzame Nierziekten,

Waarom werken we samen met deskundigen?