Er zijn verschillende mogelijkheden om extra verlof op te nemen in verband met de zorg voor een ziek kind.
- calamiteitenverlof
- kortdurend zorgverlof
- langdurend zorgverlof
Hier staan de algemene afspraken voor deze vormen van verlof. Mogelijk gelden binnen jouw cao andere afspraken.
Calamiteitenverlof
Calamiteitenverlof is voor een onverwachte gebeurtenis. Bijvoorbeeld als je kind plotseling naar het ziekenhuis moet. Het verlof kan duren van een paar uur tot een paar dagen. Afhankelijk van hoeveel tijd jij nodig hebt om een en ander te regelen.
De werkgever mag het verlof niet weigeren. Tijdens het verlof betaalt de werkgever het salaris door.
Kortdurend zorgverlof
Kortdurend zorgverlof is voor als je een paar dagen nodig hebt om voor je zieke kind te zorgen. Per jaar heb je recht op maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus als je 32 uur per week werkt, heb je per jaar recht op 64 uur kortdurend zorgverlof.
De werkgever mag het verlof weigeren als het bedrijf hierdoor in gevaar komt. Tijdens het verlof krijg je 70% van jouw loon. Als dat minder is dan het minimumloon, krijg je het minimumloon.
Langdurend zorgverlof
Langdurend zorgverlof is voor als je langere tijd voor een ernstig ziek kind wilt zorgen. Per jaar heb je recht op maximaal 6 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus als je 32 uur per week werkt, heb je recht op 192 uur.
Je moet het verlof minstens 2 weken van tevoren aanvragen. De werkgever mag het verlof weigeren, maar moet daar dan wel goede redenen voor hebben. De werkgever hoeft het salaris niet door te betalen tijdens het verlof.