Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Relatieproblemen door de ziekte van je kind

Laatste update, 12 juni 2025

De ziekte zorgt vaak voor spanningen in het gezin. Zoek met je partner naar een manier om daarmee om te gaan. Zo kun je relatieproblemen voorkomen.

Ouders van een kind met een chronische ziekte krijgen soms relatieproblemen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Misschien ben je zo druk met zorgen dat je niet meer aan elkaar toe komt. Misschien kun je niet goed met elkaar praten over jouw angsten en zorgen. Vaak roept de nieuwe situatie spanningen op. Partners hebben wel eens de neiging om die op elkaar af te reageren.

Tips om de relatie goed te houden

De volgende tips kunnen jouw partner en jou helpen om jullie relatie goed te houden.

Accepteer dat je partner anders omgaat met de ziekte en de gevolgen ervan

Door de ziekte van je kind kom je in een nieuwe situatie terecht. Ieder mens gaat daar op zijn eigen manier mee om. Misschien doet jouw partner dat op een heel andere manier dan jij. Het is mogelijk dat je je gaat ergeren aan het gedrag van je partner. Bijvoorbeeld als jij er graag over wilt praten, maar jouw partner juist geen prater is. Of als je vindt dat je partner te losjes met de voorschriften van de arts omgaat.

Realiseer je dat er verschillende manieren zijn om met ziekte in het gezin om te gaan, en dat er niet één goede manier is. Probeer te accepteren dat de manier van jouw partner anders is dan die van jou. Net als jij heeft jouw partner het beste voor met jullie kind.

Je kunt wel aan je partner uitleggen waarom jij de dingen op een bepaalde manier aanpakt. Jouw partner kan dan uitleggen waarom hij of zij het anders doet. Dat kan heel verhelderend werken.

Maak tijd voor elkaar

Misschien slokt de zorg voor je kind al jouw aandacht op, en heb je nauwelijks nog contact met je partner. Dan ga je langs elkaar heen leven. Uiteindelijk groeien jullie uit elkaar.

Maak daarom tijd voor elkaar. Ga bijvoorbeeld samen wat drinken in de stad of op bezoek bij vrienden. Zo maak je samen ook leuke dingen mee. Het is goed om iets buitenshuis te gaan doen. Thuis word je al snel weer opgeslokt door de dagelijkse taken.

Vraag zonodig hulp

Merk je dat het toch niet goed gaat binnen jouw relatie? Vraag dan hulp. Je kunt onder meer terecht bij de maatschappelijk werker in het ziekenhuis. Ook aan de huisarts kun je hulp vragen. Die kan je eventueel verwijzen naar een relatietherapeut.

Als ouders van een ziek kind hebben jullie elkaar hard nodig. Ook als je besluit om uit elkaar te gaan, moet je nog steeds samen voor jullie kind zorgen. Een goede band blijft belangrijk. Het is het waard om daarin te investeren.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Martine Besouw, kinderarts-nefroloog

Saskia Bruijn, verpleegkundig specialist i.o., urotherapeut

Jacqueline Knoll, MANP verpleegkundig specialist kindernefrologie

Roos van Rooij, kinderarts

Annelien Schulp, specialistisch verpleegkundige kindernefrologie

Kennisgroep Zeldzame Nierziekten,

Waarom werken we samen met deskundigen?