Behandeling moet ervoor zorgen dat het complementsysteem niet langer overactief blijft en het lichaam beschadigt. Je krijgt hiervoor plasmaferese of medicijnen zoals eculizumab.
Je arts gaat na welke behandeling het meest geschikt voor jou is. Volwassen patiënten krijgen meestal eerst plasmaferese gedurende 4 tot 7 dagen. Dit is nodig voor de diagnose. Als het inderdaad om aHUS blijkt te gaan, krijg je ook eculizumab.
Jonge kinderen krijgen direct eculizumab. Bij hen is namelijk sneller duidelijk dat het om aHUS gaat. Plasmaferese is ook lastiger uit te voeren bij kinderen.
Vaak gaat het om een tijdelijke behandeling. Na het staken van de behandeling kan de ziekte terugkomen. Dit gebeurt bij ongeveer 25 op de 100 mensen met aHUS.
Plasmaferese
Bij plasmaferese wordt jouw eigen bloedplasma vervangen door dat van een donor. Bloedplasma is het vocht van het bloed, maar dan zonder bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen. Plasmaferese verwijdert de antistoffen uit het bloed die zich tegen de eigen afweerstoffen richten. Het donorplasma heeft complement-eiwitten die wel goed werken. Daardoor kan het overactieve complementsysteem zich herstellen.
Plasmaferese gebeurt vaak op de dialyseafdeling van het ziekenhuis. Het verschilt per persoon hoe vaak deze behandeling nodig is.
Medicijn eculizumab
Sinds 2012 is er het medicijn eculizumab. Dit blokkeert het overactieve complementsysteem. Daarom heet het ook wel een complement-remmend medicijn. Het zorgt ervoor dat het complementsysteem geen verdere schade kan aanrichten in het lichaam. Je krijgt eculizumab via een infuus in het ziekenhuis.
Eculizumab onderdrukt dus een deel van je afweersysteem. Je loopt dan meer kans op infecties. Er is bijvoorbeeld meer risico op hersenvliesontsteking. Daarom krijgen veel mensen dit middel samen met antibiotica. Ook zijn vaccinaties nodig, bijvoorbeeld tegen hersenvliesontsteking. Verder kan door eculizumab een allergische reactie ontstaan.
Eculizumab is een goede behandeling voor aHUS. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een behandeling van ongeveer 3 maanden in veel gevallen voldoende is. De vooruitzichten voor mensen met aHUS zijn een stuk beter sinds het medicijn eculizumab er is. De kans dat je afhankelijk wordt van dialyse is veel kleiner geworden. En er overlijden bijna geen mensen meer door aHUS.
Behandeling tegen klachten
Bij aHUS krijg je ook een behandeling tegen klachten. Bijvoorbeeld een bloedtransfusie bij ernstige bloedarmoede. Als de nieren heel slecht werken, kan dialyse nodig zijn. Dankzij de nieuwe behandeling met eculizumab herstellen de nieren meestal; dan kan dialyse worden gestopt. Soms komt het toch zo ver dat een transplantatie nodig is.