Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Nierkanker

Laatste update, 25 maart 2022

Nierkanker betekent dat er een kwaadaardige tumor in een van de nieren zit.

In het kort

  • Bij nierkanker zit er kanker in de nier.
  • Er zijn verschillende vormen van nierkanker. Meestal gaat het om niercelkanker.
  • De meeste mensen met nierkanker krijgen een operatie.
  • Er is geen duidelijke oorzaak van nierkanker.
  • Soms is sprake van een erfelijke aanleg.

Nierkanker is kanker van de nier. In 1 van de nieren zit een kwaadaardige tumor. Als de nierkanker groeit, kan er schade ontstaan aan de nieren. Na verloop van de tijd kan de kanker buiten de nier groeien. Zo kan ook schade ontstaan aan ander weefsel of organen die in de buurt van de nier liggen.

Nierkanker kan uitzaaien. De kankercellen raken dan los van de tumor en groeien verder in een ander deel van het lichaam. Als nierkanker uitzaait is dat meestal naar de longen of de botten.

Blijven de nieren werken als je nierkanker hebt?

De meeste mensen hebben 2 nieren. Als je kanker hebt in 1 nier, kan de nierfunctie toch goed blijven. De andere, gezonde nier werkt meestal goed genoeg om het werk van de zieke nier over te nemen.

Nierkanker als je maar 1 nier hebt

Sommige mensen hebben maar 1 nier. Als in deze nier kanker ontstaat, is er geen andere nier om het werk over te nemen. Dan word je nierfunctie slechter. Dat gebeurt ook als er in beide nieren tegelijk kanker ontstaat. Dit komt bijna nooit voor.

Symptomen van nierkanker

De meeste mensen met nierkanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van:

  • bloed in de urine
  • pijn in de zij
  • een voelbare zwelling in de buik

Vaak ontdekt de arts nierkanker toevallig, als er nog geen klachten zijn. Bijvoorbeeld als je om een andere reden een echo krijgt van je buik.

Soorten nierkanker

Er zijn verschillende soorten nierkanker. De meeste mensen met nierkanker hebben niercelkanker (ook wel: niercelcarcinoom). Ongeveer 9 van de 10 mensen met nierkanker hebben deze vorm. Andere vormen van nierkanker zijn bijvoorbeeld urotheelkanker en Wilms-tumor.

Soorten niercelkanker

Van niercelkanker bestaan ook weer verschillende soorten. De meest voorkomende soort niercelkanker is heldercellig niercelkanker. Heldercellig betekent dat de cellen er onder de microscoop helder of bleek uitzien.

Er zijn nog verschillende andere vormen. Bijvoorbeeld: papillair carcinoom en chromofoob carcinoom.

Kanker in de nierbuisjes

Niercelkanker ontstaat in de nierbuisjes, een onderdeel van de nierfilters.

Nierfilter
Nierfilter

Behandeling van nierkanker

De meeste mensen met nierkanker krijgen een operatie om de tumor te verwijderen. De chirurg haalt dan de hele nier of een deel van de nier weg.

Er zijn ook andere behandelingen bij nierkanker. Het ligt aan jouw situatie welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Oorzaak van nierkanker

Meestal is het niet duidelijk waarom iemand nierkanker krijgt. De precieze oorzaak van nierkanker is onbekend. Wel zijn er risicofactoren die de kans groter maken dat je nierkanker krijgt:

  • roken
  • leefstijl
  • overgewicht
  • hoge bloeddruk

Erfelijke nierkanker

Soms speelt erfelijke aanleg een rol bij nierkanker. Ongeveer 2 tot 8 van de 100 mensen met nierkanker hebben een erfelijke aanleg. Dan is de kans groter dat je nierkanker krijgt.

Denk je arts dat erfelijkheid een rol speelt? Dan kan de arts jou voor een erfelijkheidsonderzoek doorsturen naar een klinisch geneticus. Dat is een arts die gespecialiseerd is in ziektes die erfelijk zijn.

Een erfelijke vorm van nierkanker komt meestal door een andere erfelijke ziekte, zoals de ziekte van Von Hippel-Lindau (VHL).

Niet meer kans op nierkanker bij nierziekte

Een andere nierziekte of chronische nierschade zijn geen risicofactoren voor nierkanker. Als je een nierziekte hebt, is de kans dat je nierkanker krijgt dus niet groter dan bij mensen die geen nierziekte hebben.

Wel kun je chronische nierschade én nierkanker hebben. Dat komt omdat de kans op beide ziektes groter is als je ouder wordt.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Rob Bevers, uroloog

Waarom werken we samen met deskundigen?