Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Nierbiopsie

Laatste update, 12 juni 2025

In het kort

  • Bij een nierbiopsie haalt de arts een klein stukje weefsel uit je nier.
  • Dit gebeurt met een naald.
  • Het nierweefsel wordt onderzocht in een laboratorium.
  • Zo krijgt de arts meer informatie over de nierschade en de oorzaak ervan. 
  • Na een nierbiopsie moet je een paar uur plat blijven liggen.

Bij een nierbiopsie haalt de arts met een naald een klein stukje nierweefsel uit je lichaam. Dit gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Een gespecialiseerde arts (de patholoog) bekijkt het weefsel onder de microscoop. Aan het weefsel kan de patholoog zien hoe groot de nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van de nierschade is.

Hoe werkt een nierbiopsie?

Een nierbiopsie duurt ongeveer een halfuur. De arts kijkt eerst met een echo waar hij precies moet prikken.

Daarna krijg je een plaatselijke verdoving, via een prik in je rug. Of via je buik bij een transplantaatnier. Deze verdoving werkt al snel. Wel kan er een branderig gevoel ontstaan in je rug.

Met een lange naald prikt de arts door de huid heen, in de nier. Met de naald haalt de arts kleine stukjes weefsel uit de nier. De arts moet hiervoor een paar keer prikken. Het stukje weggehaald weefsel heet biopt.

Risico op bloeding bij nierbiopsie

Bij een nierbiopsie kan een bloeding ontstaan. Dit komt niet vaak voor: bij ongeveer 1 op de 150 mensen. Om het risico zo klein mogelijk te maken, bepaalt de arts met bloedonderzoek eerst hoe snel je bloed stolt. Mogelijk moet je even stoppen met medicijnen die invloed hebben op de stolling van het bloed. Verder is het belangrijk dat je bloeddruk goed is.

Na de nierbiopsie

Na het onderzoek moet je eerst een paar uur plat op bed blijven liggen. Dat vermindert het risico op een bloeding. Soms moet je daarna nog een nachtje in het ziekenhuis blijven. Voor de zekerheid.

Doe het in de dagen na het onderzoek rustig aan. De eerste 2 weken mag je geen zware lichamelijke inspanning doen.

Na ongeveer twee weken krijg je de uitslag van het onderzoek. Op basis van die uitslag kan de nefroloog bepalen wat de beste behandeling voor je is.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Job Huussen, nefroloog

Susan Logtenberg, nefroloog

Richtlijn Ontwikkelaars,

Waarom werken we samen met deskundigen?