Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Dieet bij chronische nierschade én diabetes

Laatste update, 12 juni 2025

Veel mensen met chronische nierschade hebben ook diabetes. Net als bij nierschade is het bij diabetes belangrijk om op de voeding te letten. Goede voeding kan helpen om zo gezond mogelijk te blijven.

Door diabetes kan chronische nierschade ontstaan. Dit heet diabetische nefropathie, en komt veel voor. Ruim 1 op de 4 mensen met diabetes heeft chronische nierschade.

Gezond en regelmatig eten

Vanwege de diabetes krijg je het advies om gezond en regelmatig te eten. Dit zorgt ervoor dat de bloedglucose niet te veel schommelt. Je voelt je dan beter en voorkomt dat er nieuwe klachten ontstaan. Gezonde voeding helpt ook om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden. Door zowel de nierschade als de diabetes is het risico namelijk al verhoogd.

Ook bij nierschade is gezonde voeding belangrijk. In verband met het risico op hart- en vaatziekten, en ook omdat je er bepaalde klachten mee kunt voorkomen of verminderen. Ook kan gezonde voeding ervoor zorgen dat de werking van de nieren minder snel achteruitgaat.

Extra belangrijk: minder zout

Let goed op het zout in uw voeding. Als je te veel zout gebruikt, gaat de bloeddruk omhoog. Daardoor kan de nierschade verergeren. Ook neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.

Veel mensen met diabetes hebben al hoge bloeddruk en krijgen daar medicijnen voor. Deze medicijnen werken minder goed wanneer je te veel zout eet. Daarom is dit advies extra belangrijk voor mensen met nierschade én diabetes.

Koolhydraten en eiwitten

Bij diabetes gaat het om de de koolhydraten in de voeding. Onder invloed van koolhydraten stijgt de bloedglucose namelijk. Het is beter als dit niet te snel gebeurt. Er kunnen pieken ontstaan als je veel snelle koolhydraten eet. Dit zijn koolhydraten die snel in het bloed worden opgenomen. Snelle koolhydraten zitten onder meer in koek, snoep en frisdrank. Kies liever voor voeding met langzame koolhydraten. Die zitten onder meer in volkorenproducten, groenten en fruit.

Als je nieren verder achteruitgaan, is het mogelijk dat je het advies krijgt om op andere voedingsstoffen te gaan letten. Misschien mag je minder eiwitten eten. Veel nierpatiënten krijgen een eiwitbeperkt dieet als de nieren voor minder dan 30 % werken. Je hoort het van de arts of diëtist als een eiwitbeperkt dieet nodig is.

Bij een eiwitbeperkt dieet is het mogelijk dat het aantal koolhydraten per maaltijd toeneemt. Bijvoorbeeld omdat je vaker zoet beleg op je brood neemt, in plaats van kaas of vleeswaren. Het kan gebeuren dat de bloedglucose dan te veel stijgt. Dit wordt regelmatig gecontroleerd. Als je een glucosemeter hebt, kun je het zelf controleren. Zo nodig past de arts de medicatie voor je diabetes aan. Overleg met de diëtist en arts als je hier nog vragen over hebt.

Als je insuline gebruikt

Heb je diabetes en gebruik je daarvoor insuline? Vanwege de nierschade is misschien een aanpassing van de dosis nodig. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn.

  • Beweging verlaagt de bloedglucose. Veel mensen met chronische nierschade hebben last van vermoeidheid en gaan minder bewegen. Ben je ook minder gaan bewegen? Dan heb je misschien een hogere dosis insuline nodig.
  • Heb je het advies gekregen om minder eiwit te eten? Als je eiwitrijke voedingsmiddelen vervangt door voedingsmiddelen met veel koolhydraten, kan de hoeveelheid glucose in het bloed stijgen. Dan heb je misschien een hogere dosis insuline nodig.
  • Bij nierfalen plas je minder insuline uit. Je hebt dan een lagere dosis insuline nodig.
  • Bij peritoneale dialyse (PD) kan de bloedglucose stijgen. Dat komt doordat de spoelvloeistof vaak veel glucose bevat. De glucose wordt opgenomen in het bloed. Je hebt dan een hogere dosis insuline nodig.
  • Bij hemodialyse wordt er glucose uit het bloed gedialyseerd. Op dialysedagen eet je misschien ook anders dan op niet-dialysedagen, en ben je meer of minder actief. Het is mogelijk dat de dosis insuline op deze dagen aangepast moet worden.

De arts of diabetesverpleegkundige overlegt met jou als aanpassing van de dosis nodig is.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Inez Jans, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?