Groenten bevatten veel kalium. Toch is het belangrijk dat je iedere dag groente eet. De hoeveelheid kalium verschilt per soort groente.
In spinazie, broccoli, spruitjes, tuinbonen en postelein bijvoorbeeld zit veel kalium. Eet deze groenten niet te vaak. Als je ze wel eet, eet die dag dan minder andere kaliumrijke producten.
- koken
Kalium is oplosbaar in water. Bij het koken van groenten en aardappelen in water gaat een deel van het kalium verloren. In het kookvocht zit dus veel kalium. Gebruik dit vocht niet voor het maken van een sausje of stamppot.
- bereiden in magnetron, snelkookpan of stoompan
Als je groente maakt in de magnetron gaat minder kalium verloren dan bij het koken in water in een pan op het fornuis. Dit geldt ook voor bereiding in de snelkookpan, in een stoommandje of stoompan, of het gaarkoken in aluminiumfolie.
- roerbakken of smoren
Bij het (roer)bakken of smoren van groenten in boter of olie gaat er geen kalium verloren. Wil je de groenten toch zo eten? Eet er dan geen aardappelen bij. Kies voor rijst, pasta of andere deegwaren.
- rauwkost
Rauwe groenten bevatten (per 100 gram) meer kalium dan gekookte groenten. Toch is het verschil per portie meestal niet zo groot. Dit komt doordat je van rauwe groenten waarschijnlijk minder eet dan van gare groenten. Eet je gekookte groente en rauwkost bij een warme maaltijd? Neem er dan geen aardappelen of peulvruchten bij. De maaltijd bevat dan te veel kalium. Kies voor rijst, pasta of ander deegwaren.
- zet groenten niet in water
Vroeger werd wel het advies gegeven om groenten van tevoren in water te zetten. Het kalium zou oplossen in het water. Inmiddels is duidelijk dat op die manier weinig kalium verdwijnt. Je hoeft dit advies dus niet op te volgen.