Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Tips om minder kalium te eten en te drinken

Laatste update, 12 juni 2025

Bij te veel kalium in je bloed krijg je het advies om minder kalium te eten. Dat is lastig, omdat kalium bijna overal in zit. Deze tips kunnen je helpen.

Kaliumbeperkt dieet

Van de arts of diëtist hoor je of het nodig is om op het kalium in je voeding te letten. Je krijgt dan het advies om een kaliumbeperkt dieet (kaliumbeperking) te volgen. Daarbij krijg je begeleiding van de diëtist. Naast het dieet zijn soms nog medicijnen nodig: kaliumverlagers.

Tips bij kaliumbeperking 

  • Groente en fruit bevatten veel kalium. Maar deze voedingsmiddelen heb je nodig voor een gezond voedingspatroon. Wissel af met verschillende soorten groenten en fruit. Bepaalde soorten bevatten minder kalium.
  • Kalium lost op in water. Kook aardappelen en groenten in ruim water. Bij het koken verliezen ze kalium. Gooi het kookvocht weg, gebruik het niet voor bijvoorbeeld een sausje.
  • Wissel aardappelen af met rijst of pasta. Hierin zit veel minder kalium.
  • Drink liever thee dan koffie. Je kunt wel koffie drinken, maar houd het dan beperkt.
  • Gebruik geen dieetzout of mineraalzout. Daarin is het natrium (zout) vervangen door kalium. Ook in zoutarme producten kan zout (deels) vervangen zijn door kalium. Kijk op het etiket of er bij de ingrediënten ‘kaliumchloride’ of ‘KCl’ staat. Deze natriumarme producten met toegevoegd kalium zijn niet geschikt.

aardappelen en kalium

Aardappelen bevatten veel kalium. Wissel een paar keer per week af met rijst en pasta.

  • stamppot en puree
    Stamppot en puree bevatten veel kalium. Je kunt stamppot of puree wel eten. Maar gebruik die dag dan minder andere kaliumrijke voeding.
     
  • frites
    In frites (ook wel: friet of patat) zit veel meer kalium dan in gekookte aardappelen. Dat komt doordat kalium niet oplost in de bakolie. Wel verdampt er water uit de aardappel. In 100 gram frites zit net zoveel kalium als in 200 gram rauwe aardappelen.
     
  • gebakken aardappelen
    Ook in gebakken aardappelen zit meer kalium dan in gekookte aardappelen. Wil je aardappelen bakken? Gebruik dan gekookte aardappelen.

groente en kalium

Groenten bevatten veel kalium. Toch is het belangrijk dat je iedere dag groente eet. De hoeveelheid kalium verschilt per soort groente.

In spinazie, broccoli, spruitjes, tuinbonen en postelein bijvoorbeeld zit veel kalium. Eet deze groenten niet te vaak. Als je ze wel eet, eet die dag dan minder andere kaliumrijke producten.

  • koken
    Kalium is oplosbaar in water. Bij het koken van groenten en aardappelen in water gaat een deel van het kalium verloren. In het kookvocht zit dus veel kalium. Gebruik dit vocht niet voor het maken van een sausje of stamppot.
     
  • bereiden in magnetron, snelkookpan of stoompan
    Als je groente maakt in de magnetron gaat minder kalium verloren dan bij het koken in water in een pan op het fornuis. Dit geldt ook voor bereiding in de snelkookpan, in een stoommandje of stoompan, of het gaarkoken in aluminiumfolie.
     
  • roerbakken of smoren
    Bij het (roer)bakken of smoren van groenten in boter of olie gaat er geen kalium verloren. Wil je de groenten toch zo eten? Eet er dan geen aardappelen bij. Kies voor rijst, pasta of andere deegwaren.
     
  • rauwkost
    Rauwe groenten bevatten (per 100 gram) meer kalium dan gekookte groenten. Toch is het verschil per portie meestal niet zo groot. Dit komt doordat je van rauwe groenten waarschijnlijk minder eet dan van gare groenten. Eet je gekookte groente en rauwkost bij een warme maaltijd? Neem er dan geen aardappelen of peulvruchten bij. De maaltijd bevat dan te veel kalium. Kies voor rijst, pasta of ander deegwaren.
     
  • zet groenten niet in water
    Vroeger werd wel het advies gegeven om groenten van tevoren in water te zetten. Het kalium zou oplossen in het water. Inmiddels is duidelijk dat op die manier weinig kalium verdwijnt. Je hoeft dit advies dus niet op te volgen.

fruit en kalium

Fruit bevat veel kalium, maar hoort wel bij gezonde voeding. De hoeveelheid kalium verschilt per fruitsoort. Zorg voor afwisseling.

  • Er zit veel kalium in bijvoorbeeld avocado, banaan, druiven, kersen, rode bessen, suikermeloen en watermeloen. Neem hier een klein beetje van.
     
  • Vruchtensap, vruchtendrank en dubbeldrank bevatten ook kalium. 1 glas sap telt als 2 porties fruit. Er zit ook veel suiker in deze dranken. Gebruik ze liever niet. Kies voor water met een smaakje.

koffie en kalium

Koffie bevat kalium. Dit geldt voor alle koffiesoorten en varianten: van oploskoffie tot filterkoffie, en van koffiepads tot koffie uit een espressomachine. Ook in cafeïnevrije koffie zit kalium.

  • Drink liever thee dan koffie. In thee zit bijna geen kalium.
     
  • (Light) frisdrank bevat bijna geen kalium. Ook (suikervrije) limonade bevat weinig tot geen kalium. Aan cola is fosfaat toegevoegd. Let daarop als je een fosfaatbeperking hebt.
     
  • In chocolademelk zit 3 keer zoveel kalium als in koffie. Dit is dus geen goed alternatief voor koffie.

peulvruchten en kalium

Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine en witte bonen, kapucijners, linzen en spliterwten. In peulvruchten zit veel kalium. Nog meer dan in groente. Eet er daarom geen aardappelen bij. Peulvruchten zijn goed te combineren met rijst.

De hoeveelheid kalium verschilt per soort: sojabonen bevatten bijvoorbeeld meer kalium dan kikkererwten.

brood(beleg) en kalium

  • Wit brood bevat minder kalium dan bruin brood. Maar het is niet gezond om alleen wit brood te eten. Bruin brood en (licht) volkoren brood bevatten meer voedingsvezels, en die zijn belangrijk voor een goede darmwerking.
     
  • Neem als broodbeleg bijvoorbeeld: jam, gestampte muisjes, vruchtenhagel, honing, pindakaas of kaas
    Er zit namelijk meer kalium in vleeswaren. En er zit veel kalium in chocoladepasta, hazelnootpasta, appelstroop en hagelslag.

Kaliumarme recepten op nieren.nl

Op nieren.nl staan recepten. Bij ieder recept staat vermeld hoeveel kalium er in een portie zit. Zo kun je op zoek gaan naar een gerecht waar weinig kalium in zit.

Gebruik je kaliumverlagers? Die kun je ook in bepaalde gerechten verwerken. Op nieren.nl staan enkele recepten met kaliumverlagers, zoals pizza mascarpone en pindakaas-havermoutrepen. Deze recepten komen uit het boek 'Een beetje minder kalium & zout. Een praktisch boek over koken en bakken met óf zonder kaliummedicatie'. Dit boek kun je bestellen via de website Iamafoodie.nl.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Eva Anne Hartman, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?