Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Tips om minder zout te eten

Laatste update, 12 juni 2025

In het begin is het misschien lastig om minder zout te eten. Deze tips maken het makkelijker.

Minder zout eten is heel belangrijk bij nierschade. Je beschermt je nieren ermee. Maar het kan moeilijk zijn om met zout te minderen. Veel van het zout dat je binnenkrijgt, zit al in de producten als je ze koopt. En misschien moet je erg wennen aan de smaak van minder zout eten.

Deze 5 tips helpen je om minder zout te eten.

  1. Voeg zelf geen zout toe.
  2. Gebruik kruiden en specerijen.
  3. Gebruik geen zoute smaakmakers.
  4. Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen.
  5. Geef jezelf de tijd om te wennen.

Voeg zelf geen zout toe

Voeg zelf geen zout meer toe bij het koken.

  • Zet de zoutpot ver weg, zodat je hem niet automatisch pakt.
  • Gebruik geen zoutproducten met andere namen, zoals selderijzout, knoflookzout, uienzout, Himalayazout of Keltisch zeezout. Deze bevatten net zo veel zout als gewoon keukenzout.
  • In zout zit natrium. Dat is de stof waar het om gaat als je op het zout in je eten let. Natrium is soms ook in een andere vorm aanwezig in een product. Bijvoorbeeld als natriumwaterstofcarbonaat (bakpoeder), mononatriumglutamaat (ook wel: ve-tsin, Chinees zout of E621) en diverse toevoegingen (E-nummers), zoals natriumbezoaat (conserveermiddel) en natriumfosfaten (stabilisator). Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten.
  • Dieetzout, halvazout en mineraalzout bevatten veel minder natrium dan keukenzout. In plaats daarvan zit er kalium in. Heb je een kaliumbeperking? Dan zijn deze zoutproducten niet geschikt.

Gebruik kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen geven smaak, geur en kleur aan gerechten. Je kunt zout dan makkelijker weglaten.

  • Gebruik verse of gedroogde tuinkruiden en specerijen.
  • In de winkel zijn ook kant-en-klare kruiden- en specerijenmengsels verkrijgbaar.
  • Kijk eerst op het etiket als je deze wilt gebruiken. Sommige mengsels bevatten veel zout. Dit geldt vooral voor traditionele mengsels, zoals gehakt- en vleeskruiden. Aan veel nieuwere mengsels is geen zout toegevoegd. In maaltijdmixen en boemboes zit wel zout.

Gebruik geen zoute smaakmakers

Vermijd het gebruik van zoute smaakmakers.

  • Geen maggi, aromat, bouillonblokjes, sojasaus, strooiaroma, sambal en ketjap.
  • Geen ve-tsin (ook wel bekend als Chinees zout, mononatriumglutamaat of E621). Dit is een smaakversterker die natrium bevat.

Van veel smaakmakers is ook een zoutarme variant te koop, bijvoorbeeld: zoutarme bouillontabletten of zoutarme ketjap. Deze varianten kunnen wel kaliumzout bevatten. Houd hier rekening mee als je een kaliumbeperkt dieet volgt.

Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen zijn producten die de fabrikant heeft bewerkt met zout of andere smaakmakers. Deze producten bevatten veel zout. Denk aan kant-en-klare sauzen en soepen, kant-en-klaarmaaltijden en bewerkt vlees, zoals hamburgers, rollade, gekruid gehakt, gepaneerd vlees en worst.

  • Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen: onbewerkt vlees, onbewerkte kip, onbewerkte vis en verse groente of diepvriesgroente zonder toegevoegd zout. Je weet dan zeker dat er geen zout aan is toegevoegd.
  • Je kunt het eten zelf op smaak brengen met kruiden en specerijen. Hamburgers kun je bijvoorbeeld zelf maken van gehakt, ui, knoflook, paprikapoeder, peper en chilipoeder.
  • Vraag de slager om vlees zonder zout klaar te maken. Bijvoorbeeld een rollade of rookworst zonder zout, maar wel met kruiden.
  • Kook extra porties en bewaar die in de vriezer, als alternatief voor een kant-en-klaarmaaltijd.

Vergelijk etiketten

Kijk bij het boodschappen doen altijd even op het etiket. De hoeveelheid zout kan sterk verschillen per merk of product variant. Kies steeds voor het merk of de variant met het minste zout. Zo krijg je vanzelf minder zout binnen.

Geef jezelf de tijd om te wennen

Bedenk dat het tijd kost om te wennen aan een maaltijd zonder zout. Je bent gewend aan de zoute smaak. Het afwennen lukt alleen door steeds geen zout of zoute smaakmakers te gebruiken. In het begin smaakt minder zout eten flauw. Na een tijdje ga je steeds beter proeven en vind je eten met veel zout niet lekker.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Annita Broers, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?