Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Zoutarm uit eten gaan

Laatste update, 12 juni 2025

Maaltijden in restaurants zijn vaak erg zout. Net als afhaalmaaltijden. Vraag van tevoren of de kok geen zout wil toevoegen.

Ga je uit eten? De volgende tips kunnen helpen om zo min mogelijk zout te eten:

  • vraag of het mogelijk is zoutarm te eten
    Vraag het liefst van tevoren of het mogelijk is zoutarm te eten. Geef aan dat dit belangrijk is voor jou. Kun je niet vooraf contact opnemen? Vraag dan bij je bestelling of de maaltijd zonder zout klaargemaakt kan worden.
     
  • laat sausjes, dressings en andere toevoegingen weg
    Koks weten soms niet goed wat 'zonder zout' betekent. Je krijgt bijvoorbeeld een hoofdgerecht zonder zout. Maar in de sausjes en bijgerechten zit bijvoorbeeld wel zout. Daarom is het verstandig de sausjes en andere toevoegingen weg te laten. Zo voorkom je dat je toch (te veel) zout eet.
     
  • stuur de maaltijd terug als die toch erg zout is
    Heb je gevraagd om een zoutarme maaltijd? Maar krijg je toch een zout gerecht? Dan kun je dit altijd terugsturen naar de keuken. Leg ook dan goed uit dat zout eten belangrijk is voor jou.

Zoutarme restaurants

De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) heeft een lijst opgesteld met restaurants die zoutarm koken. De Nierstichting organiseert ieder jaar de Nierstichting Restaurant Driedaagse. De restaurants die hier aan mee doen, serveren een zoutarm diner of een zoutarme lunch.

Zoutarm eten bestellen

Heb je geen zin om zelf te koken? Kies dan niet voor een kant-en-klaar maaltijd van de supermarkt. Die bevatten veel zout. Er zijn enkele goede alternatieven.

  • open tafel
    Veel verpleeghuizen bieden aan buurtbewoners de mogelijkheid om tegen betaling de warme maaltijd mee te eten. Dieetmaaltijden zijn mogelijk. Je moet wel zelf naar het verpleeghuis komen.
     
  • maaltijdservice aan huis
    Er zijn verschillende organisaties die maaltijden voor ouderen en langdurig zieken aan huis bezorgen. De bekendste service is Tafeltje-dek-je. Je krijgt complete hoofdmaaltijden thuisbezorgd. Dat kan een warme maaltijd zijn of een gekoelde maaltijd die je thuis opwarmt. Dieetmaaltijden zijn mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden bij de thuiszorginstelling in jouw gemeente.
     
  • diepvriesmaaltijden aan huis
    Er zijn bedrijven en organisaties die op bestelling diepvriesmaaltijden of koelverse maaltijden thuis bezorgen. Dieetmaaltijden zijn vaak ook mogelijk. In sommige regio’s is het mogelijk om warme maaltijden te bestellen.
     
  • Thuisgekookt.nl
    Via de website Thuisgekookt.nl kun je maaltijden afhalen bij thuiskoks bij jou in de buurt. Bij het inschrijven kun je dieetwensen opgeven.

Vraag naar de mogelijkheden in jouw regio bij de diëtist of de maatschappelijk werker. Of ga online op zoek naar een service die bij jou past, bijvoorbeeld via de genoemde websites.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Annita Broers, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?