Doe maar veel priegelige onderdeeltjes

Weet iemand waarom mensen in hokjes denken? Zo graag een stempel willen zetten op anderen? Een druk kind heeft ADHD, een ingetogen persoon autistische trekjes. En de chronische ziekte van iemand die er aan de buitenkant goed uit ziet, zal wel meevallen. Bram gaat bepaalde periodes weinig naar buiten, omdat hij het idee heeft dat anderen zich afvragen waarom zo'n gezond ogende vent niet werkt.

Somber

Die periodes vallen samen met de grijze, donkere dagen. Gevoelens van somberheid liggen dan op de loer. Ik noem het expres somberheid, omdat de term depressie zo zwaar klinkt.  Ook die term wordt naar mijn idee te pas en te onpas gebruikt. Om somberheid tegen te gaan, zijn afleiding, een hobby en dagelijkse structuur belangrijk. En daarom zoekt Bram naar afleiding. Iets wat gemakkelijk is in te passen in z’n ritme. Iets wat hij makkelijk opzij kan leggen als hij geen puf meer heeft. Buiten valt weinig te rommelen met dit weer. Dus binnenshuis dan maar.

Lekker fröbelen

Maar wat dan? Bram houdt niet van lezen, dus proberen we iets nieuws. Lotte had nog een kartonnen maquette liggen van het Timmerhuis in Rotterdam. Daar heeft Bram zich eens over gebogen. Fröbelen met een liniaal, breekmesje, en lijm (hij liever dan ik). De maquette was na een paar weken al klaar! Dus Bram ging op zoek naar meer. Hij kocht een modelbouwdoos van een vliegtuig. Daarna wil hij een sleepboot met motor, met afstandsbediening en al. Zolang het maar lekker veel priegelige onderdeeltjes zijn. En dan ook nog zo'n model dat hij ook nog zelf moet schilderen.

Behouden vaart

De eettafel ligt nu dus vol, met onderdelen A1 tot en met Z52, een tube lijm, pincet en bouwtekening. Een Ikea-handleiding is er niets bij! Elke avond is het een uitdaging, om aan tafel te eten zonder onderdeeltjes zoek te laten raken tussen borden en pannen. Maar dat maakt niet uit. Ik hoop dat Bram een flinke tijd bezig is met het in elkaar zetten; dan zijn de donkere maanden voorbij. En dan vieren we de tewaterlating van de sleepboot met motor in het voorjaar. Ik zal de naam verzinnen en doop hem. Ik ga maar oefenen op de tekst. 'Ik wens u een behouden vaart!'.

Jolanda

Jolanda schrijft voor de Nierstichting over haar leven en dat van haar man Bram, die nierpatiënt is. In haar blogs vertelt ze open over de dagelijkse strijd. Maar deelt ook de mooie momenten.

Terug naar boven

Reacties: