Een brooddoos als pillendoos

Bram heeft jarenlang veel verschillende medicatie moeten slikken. Al heel lang slikt hij iets om zijn bloeddruk lager te houden, iets voor z'’n cholesterol en plastabletten. Ook krijgt hij regelmatig een kuur van een paar maanden prednison. Jarenlang was daar Advagraf, een middel dat vaak wordt voorgeschreven na transplantatie en ter voorkoming van afstoting. Tussendoor de kuur met chemotabletten èn prednison.

Hallucinaties & wanen
Vooral de Advagraf hielp een aantal jaar om het eiwitverlies stabiel te houden. Toen Bram dit kreeg voorgeschreven, heb ik de bijsluiter doorgelezen. Eén van de meest voorkomende bijwerkingen was het krijgen van hallucinaties en wanen. Bram beweert dat hij onder invloed van die hallucinaties mij ten huwelijk heeft gevraagd. En dat mijn antwoord ook nog ja was, heeft hij dan maar voor lief genomen, zo verkondigt hij altijd met een stalen gezicht of een vette knipoog.

‘Eerlijk is eerlijk’
Zo’n bijsluiter staat vol met belangrijke informatie. Waarvoor is het middel bestemd, wie mag het wel of juist niet gebruiken, in welke doseringen, heeft het invloed op je reactievermogen, enz, enz. Meestal lees ik de bijsluiter wel door, maar het hoofdstuk over die mogelijke bijwerkingen scan ik hooguit vluchtig. Meestal gaat het om reacties die - gelukkig - bij een klein percentage van de gebruikers voorkomt, en heeft de fabrikant deze vooral benoemd om zich, naar mijn beleving, in te dekken tegen mogelijke onvolledigheden en risico’s. Een beetje in de categorie van: ‘ik heb je toch gewaarschuwd?’. En eerlijk is eerlijk, Bram vindt het al vervelend genoeg om de nodige medicatie te moeten slikken. Hij doet het heel trouw hoor, maar die bijsluiter laat hij liever voor wat het is.

‘Oh ja, ik moet m'n pil nog innemen!’
Toen een paar jaar geleden de dosis van een medicijn werd verdubbeld van 1 x daags naar 2 x daags, was dat wel even wennen voor Bram. Regelmatig klonk het dan: 'Oh ja, ik moet m'n pil nog innemen!' Op een gegeven moment heeft hij gewoon voor elke dag, op hetzelfde tijdstip, een alarm ingesteld op zijn smartphone. En dat net zo lang tot ook het innemen van deze extra dosis helemaal was opgenomen in Bram z'n dagritme.

Onze pillendoos, formaat jumbo-XXL-brooddoos, heeft al jarenlang een prominente plaats in een keukenkastje. Hoog weggezet, zoals dat hoort met medicijnen, zodat Lotte als kleine meid er in elk geval niet bij kon. Bram heeft ook op z'n nachtkastje een doosje met een voorraadje pillen die hij 's avonds moet nemen. En dan is er nog de ‘on-the-road-box’. Een klein doosje, met een paar pillen van de verschillende soorten, altijd bij de hand, mochten we een dagje weggaan.

Natuurlijk zitten er in die jumbo-XXL-brooddoos ook paracetamol, een koortsthermometer en de nodige zelfzorgmedicatie. Bram heeft z'n eigen voorraad, maar Lotte en ik hebben ook gewoon wel eens barstende koppijn. En wanneer ik door m'n rug ga, of een slijmbeursontsteking heb, dan slik ik toch maar een diclofenac of ibuprofen.

Alternatieven voor pijnstillers
Bram zal als nierpatiënt dat soort pillen echt nooit slikken, en wanneer hij met bijvoorbeeld rugklachten bij onze huisarts komt, dan komt ook altijd het grote boek op tafel in de spreekkamer. Alle varianten op die beruchte ibuprofen en diclofenac worden afgestreept. Meestal blijft er weinig over voor Bram. Een bezoek aan de fysio, spierbalsem, en oefeningen is vaak het advies. Ik merk dat ik zelf ook  minder snel naar de zware pijnstillers/ontstekingsremmers grijp. Zeker sinds ik weet hoe slecht dat soort medicatie kan zijn voor je nieren en je gezondheid.

Bittere pil
Pillen slikken. Bijna iedereen doet het af en toe. Lotte en ik doen het als het nodig is, en zeggen wel eens over een hyperactief persoon: 'die moet vast z'n pilletje nog nemen'. Bram neemt elke dag z'n pillen. Hij kan en mag niet zonder. En dat is soms best een bittere pil.

Jolanda

Jolanda schrijft voor de Nierstichting over haar leven en dat van haar man Bram, die nierpatiënt is. In haar blogs vertelt ze open over de dagelijkse strijd. Maar deelt ook de mooie momenten.

Reacties: