Het intakegesprek

Nu mijn vriend en ik ons hebben opgegeven voor nierdonatie bij leven voor onze buurman, worden wij uitgenodigd voor een intakegesprek bij een Coördinator Voorbereiding Niertransplantatie van het Maasstad Ziekenhuis.

Dit gesprek kreeg voor ons in de eerste 5 minuten al een verrassende wending. Een van de eerste vragen was of wij medicijnen slikken? Bij mijn vriend was dat antwoord: ja! En zo viel mijn vriend direct af als donor. Deze boodschap kwam hard aan.
Per direct was er dus een kans minder voor 'onze buurman' om een nier bij leven te krijgen die mogelijk nog vele jaren zou kunnen toevoegen aan zijn leven. Deze teleurstelling moest even zakken.

‘Het blijft een WIJ-proces’
Mijn vriend hield zich sterk, maar ik zag dat hij teleurgesteld was. Hij had onze buurman zo graag willen helpen. Hij was degene die het doneren bespreekbaar maakte tussen ons. Maar wij erkennen ook vrij snel de situatie, het is zoals het is.
Wij gaan ervoor en kunnen alleen maar hopen dat ik wel medisch geschikt ben als donor. Ondanks dat mijn vriend is afgevallen blijft het een WIJ-proces. Ik voel geen grotere druk, het blijft een intens proces van ons beiden. Zijn rol is heel belangrijk voor mij en ik ben blij dat ik dit met hem kan delen. Hij is er voor mij.

Onderzoek na onderzoek
Tijdens het intakegesprek worden verder de stappen uitgelegd die er gaan komen.
Ik moet ten eerste een uitgebreid bloed- en urineonderzoek laten doen. Vervolgens nog een paar routine onderzoeken en eventuele aanvullende onderzoeken. Ik moet met een maatschappelijk werkster praten. En als alle uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, volgt er een afrondend gesprek met een arts en aansluitend met de Coördinator Voorbereiding Niertransplantatie.

Na afloop van het intake gesprek krijgen we een mooi boekje mee van de Nierstichting met daarin 20 dubbelportretten van nierdonatie bij leven. Hierin staan ervaringen van 20 getransplanteerde nierpatiënten en hun donoren. Erg mooi. We bladeren het ’s avonds door en zijn benieuwd hoe de onderzoeken gaan verlopen.

Chantal

Chantal is 35 jaar oud en woont samen met Frans. Zij wil haar nier doneren aan haar buurman en heeft zich daarom opgegeven als donor.

Terug naar boven

Reacties: