Het verkeerde sterrenbeeld, of niet?

Er zijn mensen die elke dag hun horoscoop lezen en soms ook hun dag daardoor laten bepalen. Zo’n mens ben ik niet. Maar af en toe lees ik ergens een horoscoop en herken dan toch wel het een en ander.

Ongeduldig
Mijn geboortedag is 22 maart, dus ben ik een Ram. Aan dit sterrenbeeld worden eigenschappen toegekend als energiek, innovatief, moedig, enthousiast en zelfverzekerd. Dat is een fraai lijstje en het klinkt fantastisch, maar een Ram zou ook eigenschappen hebben als zelfzuchtig, impulsief en ongeduldig. Voor mij springt in elk geval één woord er uit: ongeduldig. Bram en Lotte weten het ook al jaren: ik heb ontzettend veel geduld, maar het is ook heel snel op!

Multitasken of druk?
Bram is als gevolg van zijn nierziekte hele dagen thuis, Lotte vliegt heen en weer tussen school, haar bijbaantje, en haar sociale leven. Ik verdeel mijn tijd - in willekeurige volgorde - tussen gezin, werk, huishouden, en tijd voor mezelf. En vaak ben ik ongeduldig bezig met het één, terwijl ik nadenk over het ander. Noem het ‘multitasken’ of noem het druk, ik weet dat ik het leuk vind om veel te doen, me met veel dingen te bemoeienen snel te moeten schakelen.

Nu heb ik sinds kort voor 8 uur per week andere werkzaamheden erbij, naast de 24 uur die ik al werk. Bij dezelfde werkgever, maar binnen een ander onderdeel. Superleuk! Er is veel afwisseling en de nodige hectiek, met regelmatig ook ‘s avonds een vergadering.

Adempauze
Bram merkt altijd aan me wanneer ik behoefte heb aan een adempauze. Ik word kribbig, reageer feller, kan minder hebben. Ik reageer stekelig als een schorpioen. Dat terwijl er helemaal niks mis is met schorpioenen; zowel Bram als m'n vader hebben dat sterrenbeeld. Ook Lotte weet precies wanneer ik aan m’n tax zit. In eerste instantie probeer ik het altijd af te doen met de opmerking dat het de overgang is, met de nodige stemmingswisselingen. Maar af en toe moet ook ik eerlijk toegeven dat het tijd is voor ontspanning, loslaten, en tijd voor mezelf.

Begrijp me goed, ik klaag niet. Ik geniet van zowel de afwisseling in m’n werk als van de tijd met elkaar of met vrienden. Een dagje Rijksmuseum, of een sushi-etentje met oud-collega’s is een welkome afwisseling ter ontspanning. En dan draait inderdaad de wasmachine niet in het weekend, maar tussendoor op maandagavond. En de badkamer wordt een paar dagen onder handen genomen.

Goed in balans
Bram en Lotte kennen me door en door. Ze helpen me waar nodig of gewenst en ze laten me lekker m’n eigen ding doen, wanneer ze merken dat ik daar behoefte aan heb. Mijn sterrenbeeld is dan wel geen w[JvGO1] eegschaal, maar ik denk dat ik momenteel wel goed in balans ben, lekker in m’n vel zit. Nu is de kunst om die balans tussen m’n werk en ons gezin zo te houden. Bram en Lotte helpen me hierbij en stimuleren me, steunen me, gewoon door er voor me te zijn.

Thuis
Voor Bram is thuis de plek waar hij veel alleen is en waar hij zich soms ook eenzaam voelt. Doordat hij niet werkt, weinig mensen ziet, en in deze tijd van het jaar minder buiten komt. Voor Lotte is het de plek om bij te komen, op te warmen na verregend te zijn, te Netflixen of keihard te werken aan een schoolproject. Voor mij vormen deze twee allerliefste mensen mijn thuis, de plek om m’n weegschaal in balans te houden.

Jolanda

Jolanda schrijft voor de Nierstichting over haar leven en dat van haar man Bram, die nierpatiënt is. In haar blogs vertelt ze open over de dagelijkse strijd. Maar deelt ook de mooie momenten.

Reacties: