Ik heb de kans gekregen om iemands leven te verbeteren

Op 3 maart van dit jaar heb ik een nier gedoneerd aan mijn schoonzus. Ik ben er niet meer dagelijks mee bezig en ben volledig hersteld. Alleen de littekens op mijn buik (3 stuks) heb ik nog. Zij zijn het laatste bewijs. En natuurlijk is de gezondheid van mijn schoonzus er enorm op vooruit gegaan. Ik voel mij weer de oude én haar leven is verbeterd, hoe mooi is dat?!

Op zoek naar een donornier
Mijn schoonzus heeft al 18 jaar een nierziekte. Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe het is om hiermee te leven. De laatste 2 jaar ging haar gezondheid steeds verder achteruit en in het afgelopen jaar adviseerde haar arts om op zoek te gaan naar een donornier. De verwachting was dat ze die binnen 5-8 jaar wel echt nodig zou hebben. Na slechts een jaar was de kwaliteit van haar nieren zo slecht (ze functioneerden nog maar voor 8%) dat ze aan de dialyse moest.

Unieke kans
Al jaren was ik ervan overtuigd dat ik een goede donor voor haar kon zijn. Ik wist zeker dat ik het fysiek en mentaal aan kon om dit voor haar te doen. Zo voelde het ook: wanneer krijg je nou de kans om iemands leven op deze wijze te verbeteren? Die unieke kans heb ik gelukkig gekregen.
Ik heb een partner en 2 pubers. Mijn partner zag in dat je er zo moest instaan zoals ik erin stond: vol overtuiging dat het zal gaan lukken. Toen ik het vertelde aan mijn kinderen met de vraag wat ze ervan vonden zei mijn dochter: ‘Mam, je bent toch niet tegen te houden, wat wij er ook van vinden.’ Ze had gelijk.

‘Het kon mij niet snel genoeg gaan’
In oktober 2016 heb ik het voorstel gedaan aan mijn schoonzus. Een emotioneel moment. Mijn schoonouders waren ook zeer geëmotioneerd. Ik dacht alleen: kom maar op! Het kon mij niet snel genoeg gaan. Achteraf is het goed geweest dat het hele traject 5 maanden in beslag heeft genomen. Dat was natuurlijk niet voor niets: het aanbod moet vooral geen opwelling zijn.

Na wat standaard onderzoeken in het ZMC in Zaandam, had ik een afspraak in het AMC. In het 1e gesprek werd er uitgebreid verteld wat het proces ging inhouden. Ik had mij zeer goed ingelezen en wist wat mij te wachten stond. Enige tijd daarna volgde nog een uitgebreid gesprek met de maatschappelijk werker en aansluitend ook een uitgebreid fysiek onderzoek.

De uitslag
Op 12 januari moest ik terugkomen voor de uitslag. Ik was toch wel nerveus. Dat ik gezond ben weet ik wel, , maar vlak voor zo’n uitslag is het toch spannend: kan ik donor zijn voor mijn schoonzus? Yes, alles was goed! Toen was het  nog wachten op een datum.
Ik was aan het hardlopen toen het AMC belde. Ze hadden een datum: 3 maart 2017. Na het hardlopen direct naar mijn schoonzus gegaan die aan de dialyse lag om te vertellen dat het nu echt gaat gebeuren. Wederom een emotioneel moment.

Financieel vangnet
Ik ben zelfstandig ondernemer: interim manager. De hersteltijd is 3 maanden en  dus ook 3 maanden geen inkomsten. Het had geen invloed op mijn beslissing, maar het is fijn dat er een vangnet is vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (zie ook transplantatiestichting.nl)

Andere financiële zaken zijn ook prima geregeld: alle ziektekosten komen ten laste van de zorgverzekering van de ontvanger zodat er niets afgaat van je eigen risico. Tijdens de ziekenhuisopname zijn er ook vergoedingen. Dit geldt voor iedereen, wel of niet in loondienst.

En nu?
We zijn nu een half jaar verder. De nier doet het uitstekend bij mijn schoonzus, hij zit op 60%. ‘Wat een toppertje is die nier toch’, zeg ik dan trots. Ik loop elk jaar de Dam tot Dam loop in september (16,1 km). Ook dit jaar. Vijf weken na de operatie liep ik heel rustig al mijn 1e kleine rondje. Ik ga in een speciaal t-shirt lopen met de tekst: ‘NIER GEDONEERD OP 3 MAART 2017 NU DAM TOT DAM’.

Dat doe ik omdat ik trots ben en om te laten zien dat je je leven echt weer snel kan oppakken na een nier donatie. Na de Dam tot Damloop zal ik mijn ervaringen vertellen in mijn volgende blog.

Annemiek

Annemiek is zelfstandig ondernemer, heeft twee puberkinderen en rent dit jaar de Dam tot Damloop voor de Nierstichting. In maart doneerde zij een nier aan haar schoonzus, die een nierziekte heeft. In deze blog vertelt zij over de weg hiernaar toe.

Reacties: