Mijn eerste kennismaking met nierfalen

Op een avond vertelt mijn buurman dat hij ernstige nierproblemen heeft en dat zijn vooruitzichten ronduit slecht zijn. Dat de kwaliteit van zijn nieren zo slecht is, dat hij niet lang meer heeft voordat hij dagelijks moet gaan dialyseren. Hij is inmiddels in de medische molen terecht gekomen en heeft de naam ‘nierpatiënt’ gekregen. BAM! Dit was mijn eerste kennismaking met het onderwerp nierfalen.

In tegenstelling tot waar een andere ‘nierpatiënt’ in zijn stadium al ronduit klachten heeft, voelt hij niets. Het is een vreemde ervaring, omdat het hele proces wel van hem vraagt om zich als een nierpatiënt te ‘gedragen’. Bijvoorbeeld om zijn eetpatroon aan te passen om zoveel mogelijk schade te beperken en tijd te rekken. Het eerste wat ik dacht: ‘Shit, ik eet redelijk gezond maar alles wat nu uit mijn keuken komt is in zijn geval schadelijk voor zijn gezondheid.'

Leven met 1 nier
De buurman vertelt ons zijn nachtmerries over dialyseren. Daar ziet hij tegenop. Maar met een donornier hoeft dit niet en is je kans op (over)leven groot. Hiernaast kan een mens heel goed met 1 nier leven zonder daar iets van te merken. Om die reden heeft zijn vrouw zich aangemeld als donor en ondergaat zij allerlei onderzoeken waarbij de centrale vraag is: is zij een geschikte donor?

Heftig… 'Tel je zegeningen', dacht ik. Wat afschuwelijk als je dit nieuws krijgt. Wat is de criteria voor zijn vrouw om een geschikte donor te worden. Dat is o.a. de bloedgroep. Uit nieuwsgierigheid kijken mijn partner en ik ook onze bloedgroep na. Ik weet hem niet uit mijn hoofd, jij? Ik check de papieren van mijn bevalling om het na te gaan. En het toeval treft dat de buurman en ik dezelfde bloedgroep hebben. Het wordt een mooie avond en er volgt een innig gesprek over wat hun zoal bezig houdt. Ik dank op de dag van vandaag voor hun vertrouwen in ons en dat zij hun verhaal met ons hebben willen delen.

Chantal

Chantal is 35 jaar oud en woont samen met Frans. Zij wil haar nier doneren aan haar buurman en heeft zich daarom opgegeven als donor.

Terug naar boven

Reacties: