‘Plassen in witte kannen, je wordt er vanzelf handig in’

Bij het urineonderzoek had ik mij niet heel veel voorgesteld. Maar het blijkt dat je er wel een dagje voor moet uittrekken. Met mijn drukke agenda en die van het ziekenhuis, lukt dat pas na 3 weken. Ik plan in mijn agenda de 24-uurs urineopvang in. Dat houdt niet alleen in dat ik een hele dag en nacht lang mijn urine in witte kannen moet opvangen. Ook moet het meteen ingeleverd worden in het Maasstad ziekenhuis. Het was even wennen, plassen in witte kannen. Maar laten we het zo zeggen, je wordt er vanzelf handig in. Zelfs in het geniep met nieuwsgierige collega’s om mij heen.

Zonneklaar
Wanneer ik mijn urine naar het ziekenhuis breng, neemt een lieve zuster ook mijn bloed af. En we kregen een mooi gesprek dat we met een glimlach afgesloten hebben. Ik ben ook gewezen op het feit dat er vanuit de onderzoeken zaken naar boven komen die je misschien niet had willen weten. Ik begreep de boodschap maar ik zag dit niet als een risico. Toch ben ik ontzettend blij wanneer de verpleegkundig specialist van het Maasstad ziekenhuis laat weten dat alle uitslagen goed zijn. Zonneklaar! Mijn vriend en ik hebben dit heerlijk gevierd met koffie en appeltaart.

‘Het hele traject is geen wedstrijd’
Onze buurman heeft nu twee potentiële donoren. Zijn vrouw en ik. Nu is het de vraag welk bloed van ons het beste samengaat met het bloed van de nierpatiënt. Ze gaan onder andere onderzoeken of de witte bloedlichaampjes goed samen gaan en willen vermenigvuldigen. Het bloed dat met zijn eigenschappen het beste past bij de nierpatiënt zal de meeste kans geven op een geslaagde operatie. Daarom komt er versneld bloedonderzoek met weefseltypering.

Dit is dan ook het onderzoek waarop officieel de donor gekozen wordt. Een spannende stap dus voor ons allemaal. In de avond heb ik nog even contact met mijn buurvrouw. Er volgt een mooi gesprek. Ik kan mij zo voorstellen als partner dat je graag zelf zou willen doneren. Gelukkig stelt zij mij gerust en geeft aan dat zij het beste wilt voor haar man. Het hele traject is geen wedstrijd. Of dat nu haar nier is of die van mij, wij hopen op de beste nier voor hem.

Chantal

Chantal is 35 jaar oud en woont samen met Frans. Zij wil haar nier doneren aan haar buurman en heeft zich daarom opgegeven als donor.

Terug naar boven

Reacties: