U gaat iets bijzonders doen voor uw broer

We gaan ieder ons eigen traject in
Het is heerlijk zonnig weer wanneer ik naar de Isala Klinieken te Zwolle rijd. Vandaag heb ik een afspraak met de nefroloog: een andere nefroloog dan degene bij wie mijn broer onder behandeling is. Dit uit het oogpunt van objectiviteit. We gaan ieder ons eigen traject in: Henk als ontvanger en ik als donor van een nier. Op een zeker moment komen onze wegen weer samen en hoop ik hem een nier en daarmee kwaliteit van leven te kunnen geven. Ondertussen weet ik dat dit begin 2017 zal gebeuren. Een moment om naar toe te leven!

Als je iemand kunt helpen: dóe het…
De eerste vraag van de nefroloog is een mooie en tegelijkertijd ook voorspelbare: ‘U bent hier omdat u iets heel bijzonders gaat doen voor uw broer. Wat zijn uw overwegingen daarbij?’
Ik vertel over het stille lijden van mijn broer, de impact die dit heeft op zijn gezin. Het sterke gevoel bij mij om iets te willen doen en vooral het gegeven dat ik iets k?n doen. In mijn hoofd hoor ik weer de regel die ik ooit ergens las: ‘Als je iemand kunt helpen: dóe het en bedenk je niet….’ Dat is precies mijn motivatie

Een verhaal van hoop
We praten over nog veel meer en de nefroloog merkt op dat ik goed voorbereid ben. Ze beluistert mijn hart en longen en meet m’n bloeddruk. Het is allemaal goed en er is nu echt een begin. Het is rustig dus ik kan ook meteen terecht bij de radiologie voor een echo van de nieren. Na bloed- en urineafgifte loop ik het ziekenhuis weer uit.
Ik loop door de prachtige gangen van de Isala klinieken en vraag me af wat die enorme hoeveelheid mensen die hier rondloopt hier heeft gebracht. Al die mensen lopen daar met een eigen verhaal. Sommige gezichten staan bezorgd, andere vrolijk, ik hoor mensen lachen, ik zie mensen moederziel alleen rondlopen. Hun enige gezelschap lijkt hun mobiele infuus. En ik loop daartussen met mijn verhaal: een verhaal van hoop.

Ik wacht nader bericht af
Korte tijd later rijd ik weer naar huis. De zon schijnt nog steeds en dat past bij mijn gevoel op dat moment. Twee dagen later belt de nefroloog op. Alle uitslagen zijn goed. Ze stuurt ze op naar Groningen. Daar gaat het traject nu verder tot en met de donatie/transplantatie. Ik wacht nader bericht af. Veel meer kan ik niet doen, maar ondertussen gebeurt er wel van alles.

Alice

Alice hoopt begin 2017 een nier te kunnen doneren aan haar broer Henk, die nierpatiënt is. Alice is getrouwd met Harry, en samen hebben ze drie kinderen: Laurens (22), Lotte (20) en Lennard (17).

Terug naar boven

Reacties: