Wie gaat de donor worden?

De uitslagen van de CT-scan zijn bekend: zowel de buurvrouw als ik zijn geschikt als nierdonor voor de buurman! Dat is goed nieuws. Maar nu er definitief geen medische voorkeur is voor de ene donor of de andere, moet een goed gesprek onderling de kwestie oplossen: wie gaat de donor worden?

Ruimte geven

Ik heb mijn buurman en zijn vrouw gevraagd om vooral zelf eerst het gesprek met elkaar aan te gaan. Ik wilde hiermee hen vooral de ruimte geven om te bepalen wat ze zelf willen. Ik zou als partner het eerst zelf willen oplossen, en mijn nier ter beschikking willen stellen aan mijn eigen partner. Ik zie mezelf dan als mooie extra kans die hen ter beschikking staat.

Eervolle reserveplaats

En zo ging het. Nadat zij samen gesproken hadden, vond er een mooi gesprek plaast tussen ons allemaal. De buurman en zijn vrouw hebben de voorkeur uitgesproken om samen het donatietraject in te gaan. De buurman vroeg wel of ik een plekje wilde innemen op de reservebank, mochten zij toch nog hobbels tegenkomen gedurende het transplantatietraject. Ik ben een sportief type en heb normaal een hekel aan de reservebank, maar nu vind ik het een mooie en eervolle plaats!

De wens om te doneren blijft

Ik hoop dat onze buurman geen gebruik hoeft te maken van mij als reserver. Ik heb gedurende dit traject veel geleerd en veel indrukken opgedaan. Nieuwe mensen ontmoet ook, waarmee ik graag in contact blijf. (Sorry, het was even stil op de lijn :-) )

Daarom staat mijn standpunt vast: als blijkt dat mijn buurman mijn nier niet nodig heeft, dan stel ik mijn nier ter beschikking aan iemand anders. Want mijn wens om een nier te doneren blijft!

Chantal

Chantal is 35 jaar oud en woont samen met Frans. Zij wil haar nier doneren aan haar buurman en heeft zich daarom opgegeven als donor.

Terug naar boven

Reacties: