Omgeving

De fietsetappe voert ons door het harmonieuze landschap van het Greyerzerland. We stoempen langs het Lac de la Gruyère, een van de mooiste en grootste kunstmatige stuwmeren van Zwitserland, met als start- en finishplaats Chateau de Gruyères. Het Chateau bevindt zich in Gruyère, een middeleeuws prentenboekstadje op een kleine heuvel. Het historische en autovrije stadje heeft tot op de dag van vandaag zijn middeleeuwse stadsbeeld weten te bewaren.

Chateau de Gruyères

Chateau de Gruyères stamt uit de dertiende eeuw en is tegenwoordig een museum over de achthonderdjarige regionale architectuur, geschiedenis en cultuur. Uit deze streek komt de Freiburger koe die de melk levert voor de kruidige gruyère en het spreekt voor zich dat enkele eetgelegenheden deze specialiteit van het Greyerzerland serveren: fondue, raclette en vooral nagerechten met de uitstekende Greyerzer dubbelroom.

Jaunpass

De fietstocht wordt afgesloten met de beklimming van de Jaunpass. Spectaculair hoog is de Jaunpass met z’n 1.509 meter niet bepaald, althans niet naar Zwitserse normen, maar biedt toch voldoende uitdaging. De pas verbindt Broc in het Greyerzerland (Kanton Freiburg) met het Simmental in het Kanton Bern. De weg werd om militaire redenen aangelegd na de Duits-Franse oorlog van 1870-1871. De pas heeft nu vooral een toeristisch belang, het Fribourgische dropje Jaun is daardoor ook gegroeid.

Hoogte 1.509 meter
Van Botterens
Naar Jaun
Totale stijging 849 meter
Gemiddeld stijgingspercentage 3,4%
Afstand 23,5 km
Wegdek Asfalt