Vakantie, sport en hobby

Ontspanning en beweging zijn goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Dat geldt voor iedereen, maar zeker als je een nierziekte hebt. Natuurlijk moet je vakantie, sport of hobby wel aansluiten op je mogelijkheden.

Gun jezelf vakantie

Op vakantie kun je ontsnappen aan het dagelijkse leven. Juist als een nierziekte veel invloed heeft op je leven, is dat belangrijk. Uiteraard is extra voorbereiding noodzakelijk, bijvoorbeeld vanwege medicijnen of dialyse. Overleg daarom eerst met je nefroloog.

De Nierstichting helpt je graag op weg. Bijvoorbeeld met stacaravans en bungalows in de buurt van dialysecentra in Nederland, Duitsland en Frankrijk. En we regelen zo nodig je dialyse. Ook zijn er (buitenlandse) groepsreizen met gespecialiseerde begeleiding. Als je reist via de Nierstichting, kun je gebruik maken van een verzekering die geen beperkingen heeft voor nierpatiënten.

Meld je aan:

Beweeg voldoende

Voldoende bewegen is belangrijk voor je fysieke conditie, ook als je moe bent. Bovendien vermindert het mentale spanning en stress. Kom dus in actie, zo ver het medisch verantwoord is. Iedere wandeltocht dat je hartslag verhoogt, is mooi meegenomen.

Ga na wat jou motiveert en wat een passend tempo is. Overleg met je zorgverlener als je twijfelt over wat je aan kunt. Bezoek ook sportcentra die speciale programma’s aanbieden voor chronisch zieken. Meer tips vind je op gezond leven en op sportentransplantatie.nl.

De Nierstichting financiert onderzoek dat nagaat of leefstijlbegeleiding na transplantatie helpt om overgewicht tegen te gaan. Coaching bij bewegen is daar onderdeel van. Resultaten van dit onderzoek kunnen er toe leiden dat zorgverzekeraars zulke begeleiding gaan vergoeden, zodat het beschikbaar komt voor meer patiënten.

Plezier gaat voor

Als je leven door je nierziekte in meer of mindere mate beperkt wordt, is het belangrijk de dingen te koesteren die het leven wél leuk maken. Houd daarom vast aan je hobby. En zoek anderen op met dezelfde hobby, om je te ondersteunen en te motiveren op de momenten dat je minder energie hebt.

Lukt het je toch niet, probeer dat dan te accepteren. Zoek een andere passende activiteit. Bijvoorbeeld iets waarbij je in beweging bent. Ook hiervoor geldt: samen gaat het beter.

Hoe om te gaan met de gevolgen van nierschade?

Hoe om te gaan met de gevolgen van nierschade?

Bekijk het dossier op Nieren.nl over het leven met nierschade en de aanpassingen die nodig zijn, voor jezelf en je omgeving.

Bekijk het dossier