Direct naar inhoud

Je leven verandert. Hoe verder?

Zorg voor jezelf: vakantie, sport en hobby

Je zit lekkerder in je vel als je voldoende ontspant én beweegt. Ook, misschien wel juist, bij nierschade en na transplantatie.

Ontspanning en beweging zijn goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Dat geldt voor iedereen, maar zeker als je een nierziekte hebt of getransplanteerd bent. Natuurlijk moet je sport, hobby of vakantie wel aansluiten op je mogelijkheden. Ontdek die samen met je zorgverleners en de Nierstichting.

Gun jezelf vakantie

Op vakantie kun je ontspannen en een beetje ontsnappen aan het dagelijkse leven. Juist als een nierziekte veel invloed heeft op je leven, is dat belangrijk. Uiteraard is extra voorbereiding noodzakelijk, bijvoorbeeld vanwege medicijnen of dialyse. Overleg dat met je nefroloog.

De Nierstichting helpt je graag op weg. Met stacaravans en bungalows nabij dialysecentra in Nederland, Duitsland en Frankrijk . En we regelen zo nodig je dialyse. Ook zijn er (buitenlandse) groepsreizen met begeleiding van gespecialiseerde zorg. Als je reist via de Nierstichting, kun je gebruik maken van een verzekering die geen beperkingen heeft voor nierpatiënten.

Bekijk hier de vakantiegids >

Aanvraagformulieren

Voldoende bewegen: belangrijk

Voldoende bewegen is belangrijk voor je fysieke conditie. Bovendien vermindert het mentale spanning en stress. Kom dus in actie, zo ver het medisch verantwoord voor je is - en ook als je moe bent. Elk stukje wandelen of fietsen dat je hartslag verhoogt, is goed.

Ga na wat jou motiveert en wat een passend tempo is. En overleg met je zorgverlener als je twijfelt over wat er kan. Denk ook aan sportcentra die speciale programma’s aanbieden voor chronisch zieken. Meer tips staan op gezond leven en op sportentransplantatie.nl.

De Nierstichting financiert onderzoek dat nagaat of leefstijlbegeleiding na transplantatie helpt om overgewicht tegen te gaan. Coaching bij bewegen is daar onderdeel van. Resultaten van dit onderzoek kunnen er toe leiden dat zorgverzekeraars zulke begeleiding gaan vergoeden, zodat het beschikbaar komt voor meer patiënten.

Plezier gaat voor: blijf bezig met een hobby

Als je leven door je nierziekte in meer of mindere mate beperkt wordt, is het belangrijk de dingen te koesteren die het leven wél leuk maken. Hou daarom vast aan je hobby. En zoek anderen op met dezelfde hobby, om je te ondersteunen en motiveren op de momenten dat je minder energie hebt.

Lukt het je toch niet, probeer dat dan te accepteren. Zoek een andere activiteit. Bijvoorbeeld iets waarbij je in beweging bent. Ook hiervoor geldt: samen gaat het beter.