Direct naar inhoud

Nierdonatie

Nierdonatie bij leven

Een nier doneren aan een ander is een groot besluit. Wij maken je wegwijs.

Ongeveer 500 keer per jaar geeft iemand bij leven een nier aan een nierpatiënt. Dat is een heel groot besluit. Overweeg je zelf om nierdonor te worden? Bespreek dat voornemen dan met je huisarts, met familie en vrienden. En informeer je vooraf, zodat je de mogelijke gevolgen kent.

Kijk op nierdonatiebijleven.nl.

Voor een bekende of anoniem

Nierdonatie bij leven betekent dat je tijdens je leven een nier doneert aan een nierpatiënt. In de meeste gevallen kent de donor de ontvanger, omdat degene met nierfalen familie is of anderszins bekend. Zo gaf Diny haar partner Puk een nier: "Geven is makkelijker dan ontvangen".

Het komt ook voor dat iemand een nier doneert zonder de ontvanger te kennen (dat heet ook wel anoniem doneren, of een Samaritaanse donatie). Dat was het geval bij Peer. "Ik weet niet wie mijn nier kreeg. Dat hoeft ook niet. Iemand kan weer voluit leven met mijn nier. Dat is genoeg."

Voordelen voor de nierpatiënt

Transplantatie met een nier van een levende donor heeft voordelen voor degene die de nier ontvangt.

Gevolgen nierdonor

Een gezond mens kan met één nier normaal leven. Die ene nier die je na nierdonatie overhoudt, gaat harder werken en compenseert zo voor de gedoneerde nier. Daarom is nierdonatie bij leven mogelijk.

Ongeveer 10 procent van de nierdonoren krijgt complicaties rond de operatie, zoals een wondinfectie, longontsteking of trombose. Bij 3 op de 10.000 nierdonoren is zo'n complicatie zo ernstig, dat de donor eraan overlijdt. Verder komt aanhoudende pijn en langdurige vermoeidheid voor.

Lange termijn

Nierdonoren hebben geen hogere kans op nierfalen en overlijden, als je hen vergelijkt met de gehele bevolking (jong en oud; gezond en ziek). Als je nierdonoren vergelijkt met vergelijkbaar gezonde mensen, dan is er een heel klein extra risico op nierfalen en overlijden. Dat blijkt uit diverse onderzoeken naar de gevolgen op lange termijn. Verder onderzoek hiernaar is belangrijk.

Vóór de nierdonatie: uitgebreid onderzoek

Iedereen die nierdonor wil zijn, ondergaat uitgebreid onderzoek (screening). Dat is nodig om na te gaan of er een match is: of de bloedgroep en de weefselkenmerken passen bij die van de ontvanger. Maar ook om na te gaan of de donor de ingreep medisch en emotioneel aan kan. Ongeveer de helft van de potentiële donoren wordt afgekeurd.

In principe moeten de bloedgroep en de weefselkenmerken van de donornier en de ontvanger overeenkomen. Bij hoge uitzondering, en in specifieke gevallen, wordt soms met ongelijke bloedgroepen getransplanteerd.

Is er geen match, dan kan cross-over-donatie uitkomst bieden. Dan wordt gezocht naar een match met andere donor-ontvangerkoppels die onderling niet matchen. Indirect kan de nier van één donor er zo voor zorgen dat meerdere nierpatiënten een donornier krijgen. Dat heet ook wel een dominotransplantatie.

Meer over nierdonatie bij leven