Direct naar inhoud

Nieren en nierziekten

Feiten en cijfers over nierziekten

1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Iemand van 55 met ernstig verlaagde nierfunctie, sterft 12 jaar eerder dan gemiddeld.

Veel mensen weten niet dat ze nierschade hebben
Ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft chronische nierschade (1,7 miljoen mensen), 40% daarvan (680.000 mensen) weet dat niet. Klachten ontstaan vaak pas als de nierfunctie nog maar 30% is.
Mensen met chronische nierschade hebben een verhoogd risico op nierfalen, en op overlijden door hart- en vaatziekten. Van alle inwoners in Nederland, hebben mensen met chronische nierschade zelfs het hoogste risico op hart- en vaatziekten.

Hoeveel hoger het risico is dat iemand loopt, hangt af van de nierfunctie en eiwitverlies via de urine. Van de 1,7 miljoen mensen met chronische nierschade hebben:

Vroege opsporing is belangrijk, want tijdig behandelen en gezond leven helpen de verergering van nierschade tegen te gaan en verlagen het risico.

Belangrijkste oorzaken: diabetes en hoge bloeddruk
Chronische nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Diabetes en hoge bloeddruk zijn twee belangrijke oorzaken voor het ontstaan van chronische nierschade. Bovendien versterken die aandoeningen en nierschade elkaar.

Nierschade kan ook ontstaan door nierziekten zoals cystenieren, en andere ziekten zoals nierbekkenontsteking. Ook een ongezonde leefstijl, met een hoge zoutinname, roken en overgewicht zijn van invloed op de nieren.

Eerder overlijden door chronische nierschade
Vanwege het verhoogde risico op nierfalen en hart- en vaatziekten, sterven mensen met chronische nierschade eerder dan mensen die een normale nierfunctie hebben.