Direct naar inhoud

Nieren en nierziekten

Zo werken gezonde nieren

Je nieren zijn van levensbelang. Ze halen afvalstoffen uit je bloed, zodat je niet vergiftigt. En ze doen nog veel meer.

Je nieren hebben veel verschillende functies. Ze verwijderen afvalstoffen, zorgen er voor dat er precies genoeg vocht en zouten in je lichaam blijven, regelen je bloeddruk en maken hormonen die zorgen voor voldoende rode bloedcellen en sterke botten.

De meeste mensen hebben twee nieren, die goed beschermd zijn weggestopt: aan de achterkant van je lichaam, naast je ruggengraat, ter hoogte van je onderste ribben. Met één gezonde nier kun je goed leven, want één gezonde nier heeft genoeg reserve om alle functies uit te voeren.

Nieren zuiveren het bloed

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes (nefronen). Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Elk filtertje bestaat weer uit twee delen:

• de nierfilter (glomerulus) filtert de meeste stoffen uit het bloed, behalve eiwitten, bloedcellen en grotere afvalstoffen;
  • het nierbuisje brengt specifieke stoffen weer terug in het bloed (onder meer glucose, zouten, hormonen), en filtert nog wat afvalstoffen eruit.

Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine. Die stroomt via het nierbekken naar de urineleider, en ten slotte via de blaas naar buiten. Als je nieren niet goed werken, vergiftigt je lichaam langzaam, doordat er steeds meer afvalstoffen ophopen. Pas als je nieren heel slecht werken, krijg je klachten als jeuk en vermoeidheid.

Nieren regelen de hoeveelheid vocht en zouten

Je lichaam kan alleen goed werken, als de hoeveelheid vocht en zouten op het juiste peil blijft. Je nieren zorgen daarvoor. Ze produceren bijvoorbeeld extra urine als je veel drinkt, en juist minder als je veel zweet. Ernstige problemen met je nieren (en dus met je vocht- en zouthuishouding), kunnen zorgen voor klachten als vochtophoping en krampen.

Nieren reguleren de bloeddruk

Je nieren regelen ook je bloeddruk. Dit gebeurt via een complex proces waarbij ook andere organen zijn betrokken, waaronder je hart. Als je nieren niet goed werken, kan dat hoge bloeddruk veroorzaken of verergeren; dat is schadelijk voor je organen (hersenen, hart en nieren) en verhoogt de kans om te sterven aan hart- en vaatziekten.

Nieren maken hormonen aan

Hormonen zijn signaalstoffen die organen helpen om goed te werken. Je nieren maken verschillende hormonen. Een daarvan speelt onder andere een rol bij het regelen van je bloeddruk. Een ander hormoon uit de nieren regelt de aanmaak van rode bloedcellen (de cellen die zuurstof in het bloed vervoeren).

Weer andere hormonen uit de nieren zorgen voor omzetting van vitamine D naar een stof die nodig is voor sterke botten. Voor een goede botopbouw is de balans tussen calcium en fosfaat van belang. Nieren zetten vitamine D om in een actieve vorm die ervoor zorgt dat calcium beter wordt opgenomen uit de darmen. Ook reguleren nieren de fosfaatuitscheiding.

Als je nieren ernstig zijn beschadigd, gaat het ook mis met bovenstaande functies, waardoor je klachten kunt krijgen zoals bloedarmoede en broze botten.

Wist je dat…

... je niet kunt leven zonder nieren. Je hebt er wel twee, maar nierziekte treft meestal beide nieren.

Nierstichting - Nalatenschap

Ik ga akkoord