Direct naar inhoud

Nierschade voorkomen

Nierveilig medicijnen nemen

Medicijnen kunnen hun werk alleen veilig doen als je nieren hun werk goed doen. Anders loop je onnodige risico's.

Als je nieren niet goed werken, hopen bepaalde medicijnen op in het lichaam. Dat zorgt voor meer kans op bijwerkingen en (verergering van) nierschade. Aanpassing van de medicatie is dan soms nodig: een andere dosis of ander middel. Zeker als je een verhoogd risico hebt op nierschade, zoals bij diabetes en hoge bloeddruk, of als je al nierschade hebt.

Maar (te) vaak is onbekend bij zorgverleners of de nieren goed werken. Het is niet gemeten, of de uitslag is niet gedeeld door de (huis)arts met de apotheker. Dat zorgt voor onnodige bijwerkingen en jaarlijks honderden ziekenhuisopnames.

Kom in actie bij een verhoogd risico op nierschade

Wil je weten of je extra risico loopt? Doe de Check Nier & Medicijn.

Nierstichting - Nalatenschap

Ik ga akkoord