Direct naar inhoud

Nierschade voorkomen

De ongezouten waarheid

Bijna iedereen in Nederland eet veel te zout. De Nierstichting helpt je om te minderen.

Zoutquiz

Teveel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Weet jij in welke producten het meeste zout zit? Speel de zoutquiz!

Nierstichting Restaurant Driedaagse

Proef de ongezouten waarheid. Ben jij een fijnproever en houd je van pure smaken? Op 6, 7 en 8 maart 2018 is de eerste landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse Proef de ongezouten waarheid.

Test hoeveel zout je eet met de Zoutmeter

Bijna iedereen in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dat is de ongezouten waarheid. En slecht voor je nieren. De Zoutmeter maakt duidelijk hoeveel zout je eet. En hoe je dat mindert. Daarom is de Zoutmeter al 350.000 keer geraadpleegd.

Zoutvergelijker

Zout zit verwerkt in veel alledaagse producten. Maar hoeveel zout zit er nu precies in wat? In de zoutvergelijker check je levensmiddelen op hun hoeveelheid zout.

Zo eet je makkelijk minder zout

Te veel zout verhoogt je bloeddruk en kan nierschade veroorzaken. De kruidenwijzer, de folder en het zoutboek (voor diëtisten) maken minder zout eten makkelijker.

Zoutbewuste recepten

Proef zelf hoe lekker zoutbewust eten is. Download een van de receptenboekjes, of bak zelf zoutbewuste koek- en speculaas!

Koken met kruiden

Met kruiden maak je een alledaags gerecht onvergetelijk. Zo kan je zout laten staan en zelf nierschade tegengaan. Met de juiste kruiden kun je blijven genieten van lekker eten.

Feiten en fabels over zout

Over zout bestaan veel misverstanden. Dacht jij ook dat je na flink sporten het zout moet compenseren dat je verliest via zweet? Dat is een fabeltje!

Check het etiket

Op het etiket van voedingsmiddelen staat hoeveel zout erin zit. Wie van zijn nieren houdt, kiest de producten met minder zout.