Direct naar inhoud

De ongezouten waarheid

Zo eet je makkelijk minder zout

Handige hulpmiddelen maken het makkelijker om minder zout te eten. Belangrijk, want bijna iedereen eet te veel zout.

Bijna iedereen in Nederland (85%) eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Te veel zout verhoogt je bloeddruk en kan nierschade veroorzaken of verergeren. De Kruidenwijzer, de folder De ongezouten waarheid en het Zoutboek (voor diëtisten) maken minder zout eten makkelijker.

Heb je al nierschade, of loop je extra risico (door hoge bloeddruk of diabetes)? Dan is minderen met zout nog belangrijker. Want beschadigde nieren zijn extra gevoelig voor zout: te veel zout zorgt dat de nierfunctie sneller verslechtert.

De ongezouten waarheid

Minder zout eten begint met weten waar zout in zit. Dat staat op etiketten van voedingsmiddelen én in de folder De ongezouten waarheid. De folder staat boordevol verrassende informatie en handige tips. Bestel de folder hier >

Kruidenwijzer

Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Zelf zout toevoegen of een kant-en-klare mix (waar vaak veel zout in zit) is dan niet meer nodig. De Kruidenwijzer van de Nierstichting vertelt je welke kruiden en specerijen passen in elk gerecht.

Bestel de Kruidenwijzer hier >


                     Zoutboek

Het Zoutboek

Ter ondersteuning van diëtisten en andere zorgverleners die voorlichting geven over zoutbeperking, maakte de Nierstichting het Zoutboek. Dat laat met buisjes zout zien hoeveel zout er zit in een portie van veel voorkomende voedingsmiddelen, zoals brood, groente en soep, maar ook koek en pizza. Het Zoutboek maakt de hoeveelheid zout concreet en maakt vergelijken makkelijk.

Meer over het Zoutboek en bestellen >

Wist je dat…

...veel zoutproducten suggereren gezonder te zijn dan 'gewoon' keukenzout, maar dat niet zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om zeezout, Himalayazout en Keltisch zout.

Meer tips minder zout