Onderzoek naar zoutgevoeligheid

Te veel zout is voor niemand goed, maar mensen met nierschade zijn extra gevoelig voor zout. Waarom dat zo is, gaat internist-nefroloog dr. Ewout Hoorn van Erasmus MC onderzoeken met subsidie van de Nierstichting.

“We denken dat beschadigde nieren de neiging hebben om meer zout vast te houden.”
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam start een wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen nierschade en de gevoeligheid voor zout. De Nierstichting subsidieert dit onderzoek omdat het bijdraagt aan het voorkomen van nierschade én aan betere behandeling van nierschade.

Nederlanders eten gemiddeld 9 gram zout per dag, terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ligt op maximaal 6 gram. Minder zout eten is lastig, omdat in veel voedingsmiddelen zoals sauzen en soepen al zout is toegevoegd. Zo’n 80% van het zout dat we eten, krijgen we binnen via zulke voedingsmiddelen.

Hogere bloeddruk
Minder zout is extra belangrijk voor mensen met nierschade. Internist-nefroloog dr. Ewout Hoorn van het Erasmus MC: “Patiënten met nierschade zijn gevoeliger voor de hoeveelheid zout in voeding. Bij hen verhoogt zout rechtstreeks de bloeddruk, wat vervolgens weer meer nierschade veroorzaakt. Deze patiënten kunnen bovendien zout minder goed proeven. Dat maakt het voor hen extra moeilijk om zich aan een zoutbeperking te houden.”

Neiging om zout vast te houden
Ewout Hoorn ontvangt van de Nierstichting een Kolff Senior Postdoc-subsidie van 400.000 euro voor zijn onderzoek, dat zich richt op mensen die al nierschade hebben. Ewout Hoorn: “Mijn onderzoek richt zich op de vraag waarom patiënten met nierschade zoveel gevoeliger zijn voor zout. Wij denken dat beschadigde nieren de neiging hebben om meer zout vast te houden. Het vasthouden van zout verloopt via gespecialiseerde zoutkanaaltjes in de nier. Wij denken daarom dat tijdens nierschade de zoutkanaaltjes te actief zijn. Hoe dit komt is onduidelijk. Dat willen wij onderzoeken.”

Zoutkanaaltjes remmen
“Als we dit beter begrijpen, kunnen we nagaan of dit proces ook een rol speelt bij patiënten met nierschade. Ook willen we achterhalen hoe we dit het beste kunnen behandelen. Is het beter om zout in de voeding te beperken? Of heeft het meer effect om met medicijnen de te actieve zoutkanaaltjes te remmen? Dat gaan we uitzoeken.”

Meer uitleg over het onderzoek staat op www.erasmusmc.nl.