Vincent Moolenaar en zijn zoektocht naar een nieuwe nier in KRO De Wandeling

Vincent Moolenaar (27) is sinds zijn tweede levensjaar al afhankelijk van dialyse. Na 25 jaar dialyse heeft Vincent Moolenaar (27) besloten via social media op zoek te gaan naar een nier. Op 24 februari 2015 vertelde hij in KRO De Wandeling (19.20 uur, NPO2) over zijn zoektocht naar een nieuwe nier en de dillema’s die hij hierbij op zijn pad tegenkomt.

Vincent is twee jaar als hij hoge koorts krijgt waarna zijn beide nieren moeten worden verwijderd. Vanaf dat moment is hij volledig afhankelijk van een niervervangende behandeling.  Vijf keer per week ligt hij acht uur lang aan een apparaat dat zijn bloed zuivert. Een tijdrovende bezigheid die bovendien iedere keer een aanslag is op de rest van zijn lichaam. Twee transplantatiemogelijkheden op jonge leeftijd mislukten door afstoting. Een derde poging strandde al in de voorbereidende fase en het lijkt erop  dat Vincent zich erbij neer moet leggen dat hij moeilijk transplantabel is.

Totdat Vincent in 2014 zijn 25 jarige jubileum als dialysepatiënt  ‘viert’ en dankzij nieuwe inzichten te horen krijgen dat transplantatie toch weer tot de mogelijkheden behoort.  Vincent: “En toen kon het ineens. Het voelde alsof ik een miljoen op de bank had staan waar ik niets van wist.” 
Hoewel Vincent het soms ook beangstigend vindt, heeft hij nu bewust gekozen om actief op zoek te gaan naar een nier.  Sander de Kramer wandelt met Vincent door het Bergse Bos en praat met hem over de vooroordelen en morele dilemma’s die Vincent tijdens zijn zoektocht op zijn pad tegenkomt.

Bekijk hier de uitzending.