Tijd voor MAX toont noodzaak draagbare kunstnier

De uitzending van Tijd voor MAX op woensdag 27 januari (17:10 uur NPO1) draait om de aangrijpende verhalen van nierpati├źnten Thomas en Lammert. Dialyse is geen leven maar ├│verleven, blijkt daaruit. De draagbare kunstnier kan dat veranderen, vertelt de Nierstichting bij Tijd voor MAX.

Thomas Houwaart (21) en Lammert Homma (40) vertellen in de speciale uitzending van Tijd voor MAX over hun leven met nierfalen. Thomas is nierpatiënt sinds hij 2 was. Op zijn 14e kreeg hij een donornier, maar die werd afgestoten op zijn 18e: "Dialyse kost me al mijn energie. Ik was op mezelf gaan wonen, maar door dialyse kon dat niet meer. Ik moest weer thuis gaan wonen en ik kan niet werken. Maar ik wil niets liever dan vrij zijn." Het leven van Lammert, man van Corrie en vader van Marrit (6), ging in 2013 op zijn kop. Toen werd eindelijk duidelijk waarom Lammert zo uitgeput was: zijn nieren werkten helemaal niet meer. Hij overleefde ternauwernood. Sindsdien houdt dialyse hem in leven: drie keer per week vier uur lang. "Het sloopt mijn lichaam, en mijn sociale leven. Mijn huis is mijn ziekenhuis én mijn gevangenis."

Geen leven maar overleven
De aangrijpende verhalen van Thomas en Lammert staan niet op zichzelf. 6.500 mensen in Nederland moeten dialyseren om in leven te blijven. Dat is zwaar. Jaarlijks overlijden 1.000 van hen. Veel patiënten zeggen: dialyse is geen leven, maar óverleven. Thomas en Lammert zien uit naar de draagbare kunstnier die de Nierstichting ontwikkelt. Die geeft hen meer vrijheid en energie om een gewoon leven te leiden.

Wereld weer groot
Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, zit aan tafel bij presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os, om te vertellen over de draagbare kunstnier die de Nierstichting ontwikkelt. Ook aan tafel zit prof.dr. Raymond Vanholder, emeritus hoogleraar nefrologie van het Universitair Ziekenhuis in Gent. Vanholder: "Tijdens mijn werk als nefroloog zag ik wat dialyse doet met het leven van nierpatiënten. Het is slopend, hun wereld wordt klein. Deze innovatie maakt de wereld van nierpatiënten weer groot. Een eerste versie van de draagbare kunstnier wordt getest in het laboratorium. Maar er is nog veel geld nodig voor verdere ontwikkeling."

Eerste werkende versie gereed
Eind 2015 kwam de eerste werkende versie van de draagbare kunstnier gereed voor tests in het laboratorium. Dankzij investeringen en grote inzet van de Nierstichting én patiënten, professionals, wetenschappers en bedrijven. In 2017 verwachten we het eerste prototype, voor klinische tests door een eerste, kleine groep patiënten. Of dit gaat lukken is mede afhankelijk van donaties: er is meer geld nodig. Daarom roepen we kijkers van Tijd voor MAX op om donateur te worden.

Kijk Tijd voor MAX 27 januari 17:10 uur NPO1!
De uitzending wordt herhaald op donderdag 28 januari om 11:15 (NPO 1) én op zondag 31 januari om 08:30 (NPO1).

Thomas ''Vrijheid en energie om een normaal leven te leiden''