Oproep deelname klinisch onderzoek

Voor klinisch onderzoek bij kinderen met recidief nefrotisch syndroom zoeken wetenschappers van het Radboudumc 144 proefpersonen. Doel van het onderzoek is uitvinden of een kortere prednisonkuur minstens zo effectief is als de reguliere kuur, en minder nadelige effecten heeft. Kinderen van 1 tot en met 17 jaar kunnen deelnemen en hoeven daarvoor niet naar het Radboudumc te komen.

Kinderen met nefrotisch syndroom krijgen het middel prednison, maar dat geeft veel bijwerkingen. In een landelijke studie die de Nierstichting mogelijk maakt, onderzoeken dr. Michiel Schreuder (Radboudumc) en of een kortere prednisonkuur minstens zo effectief is als de reguliere kuur, en minder nadelige effecten heeft. Schreuder: "Een van de voornaamste wensen van ouders van kinderen met een nefrotisch syndroom, is minder prednison voor hun kind. En juist dat hoop ik met deze studie aan te tonen: dat het kan met minder prednison." Inkorting van de kuur met 4 weken vermindert de benodigde hoeveelheid prednison met ongeveer 35 procent.

Van 1 tot en met 17 jaar

Of dat echt kan, moet duidelijk worden met de klinische studie, die onderdeel is van een groter project, getiteld RESTERN. Kinderen van 1 tot en met 17 jaar kunnen meedoen. "Het is voor deelname niet nodig om naar het Radboudumc te komen," vertelt arts-onderzoeker Anne Schijvens die ook betrokken is bij de studie. "Kinderen uit alle ziekenhuizen kunnen meedoen. In totaal zoeken we 144 kinderen die we via loting over twee groepen gaan verdelen. Een groep krijgt de gewone dosis prednison en de andere groep krijgt in de laatste weken een placebo." De studie duurt twee jaar. De ouders en hun kinderen wordt gevraagd om in deze periode een aantal keer een vragenlijst in te vullen met als doel meer inzicht in het beloop van de ziekte en eventuele bijwerkingen te krijgen.

Naast de behandeling, hopen de onderzoekers ook meer te weten te komen over de oorzaak van het syndroom. Daarvoor kunnen de wetenschappers in de toekomst de deelnemende patiënten vragen om lichaamsmateriaal als bijvoorbeeld speeksel en urine af te staan. Deze materialen worden opgeslagen in de Radboud Biobank.

Meer weten of meedoen? Contact!

Wil je meer weten of heb je Interesse om mee te doen aan deze studie? Kijk op restern.nl of neem contact op met arts-onderzoeker Anne Schijvens van RESTERN: 06-30223905 / restern.kg@radboudumc.nl.