Kijk Een Vandaag terug over het Actief Donor Registratiesysteem

Woensdag 21 december besteedde Een Vandaag (NPO1) aandacht aan het initiatiefwetvoorstel voor het Actief Donor Registratiesysteem, waarover de Eerste Kamer begin 2017 stemt. Kijk nu de uitzending terug!

Het is erop of eronder voor het wetsvoorstel voor het Actief Donor Registratiesysteem (ADR), liet het item in Een Vandaag laten zien. Begin 2017 stemt de Eerste Kamer over dit wetsvoorstel. Tot die tijd wordt er druk overlegd in Den Haag. Ook in Wales is een jaar geleden het systeem al ingevoerd waar Nederland nu serieus over nadenkt. En de eerste resultaten zijn bemoedigend.

Kijk nu het item in Een Vandaag over het Actief Donor Registratiesysteem

Commotie

Speciaal overgevlogen uit Oxford, brengt het hoofd van de transplantatieteams uit Groot-Brittannië, Rutger Ploeg, deze week een bezoek aan D66 in de Eerste Kamer om de Welse bevindingen te delen. Een Vandaag ontmoet hem, en kijkt met de initiatiefneemster van de wet, D66-Kamerlid Pia Dijkstra, terug op alle commotie.

Spookverhalen

De Brabantse Petra van Rijckevorsel stoort zich aan de spookverhalen die nu de ronde doen over orgaandonatie. Zij maakte mee, na een ernstig hersenbloeding bij haar vader, dat artsen haar vroegen of zijn organen gebruikt mochten worden. Vanavond haar persoonlijke verhaal.

Nieuwe wet hard nodig

In september stemde de Tweede Kamer al voor het wetsvoorstel over het Actief Donor Registratiesysteem. Het tekort aan orgaandonoren is onverminderd groot, en schrijnend voor betrokkenen. Ondanks vele initiatieven, jarenlange campagnes en voorlichting, overlijden er bijna 150 mensen per jaar omdat er geen orgaan voor hen beschikbaar is. Daarnaast stromen jaarlijks mensen van de wachtlijst (100 in 2015), omdat hun conditie zo verslechtert dat ze niet meer transplantabel zijn. Nederland doet het, met het huidige toestemmingssysteem, slecht ten opzichte van de omringende landen die een geen-bezwaarsysteem hebben of een variant daarop.