EenVandaag en Nieuwsuur besteden aandacht aan andere donorregistratie

Vandaag besteden zowel EenVandaag als Nieuwsuur aandacht aan de nieuwe orgaandonatiewet. In september 2016 stemde de meerderheid van de Tweede Kamer in met het ADR-wetsvoorstel van D66 en nu is het aan de Eerste Kamer om een oordeel te geven. Op dinsdag 23 mei spreekt de Eerste Kamer een aantal experts op dit onderwerp en op de vooravond van die bijeenkomst spreken EenVandaag en Nieuwsuur betrokkenen.

EenVandaag
EenVandaag gaat in gesprek met Shirley Man, hartpatiënt, die al jaren wacht op een donorhart. Shirley zegt op de website laatjehartspreken.nu zelf: “Ik heb een ernstige hartspierziekte, hypertrofische cardiomyopathie. De enige kans die ik heb, is een donorhart. Daarom sta ik nu al een paar jaar op de wachtlijst voor een donorhart. De artsen gaven me destijds nog 5 jaar met mijn eigen hart, dus ik hoop zo dat er snel een donorhart voor mij komt. Ik wacht nu thuis letterlijk op een nieuw leven. Mijn wereldje is nu best klein, maar ik blijf positief. Zolang ik er ben, wil ik het leven vieren. Elke dag.”

EenVandaag is te zien op NPO 1 om 18.15 uur of via de website eenvandaag.nl

Nieuwsuur
Nieuwsuur spreekt met Gerda Vinck, wiens man overleed aan een hersenbloeding. Dankzij zijn organen kunnen vijf mensen verder leven. In Nieuwsuur wordt verder een debat gevoerd met voor- en tegenstanders van de nieuwe wet. Farid Abdo is intensivist en is warm voorstander van de wet, zoals hij in Nieuwsuur zal toelichten. Tegen de NOS zei hij hierover eerder: "Wat ons het meest dwarszit, is dat een groot deel van de Nederlandse bevolking, 60 procent, niet geregistreerd staat als donor. Wij moeten die vraag stellen aan de nabestaanden op een zeer ongelukkig en emotioneel beladen moment, net voor of net na het overlijden. Midden in de rouwverwerking stellen wij de vraag of de organen beschikbaar zijn. Het is maar de vraag hoe overwogen de familie dan een keuze kan maken."

Abdo is een van de opstellers van het rapport Orgaandonorregistratiesysteem in Europese landen, dat ingaat op verschillende vragen die bestaan in de Eerste Kamer over het wetsvoorstel rond het Actief Donor Registratiesysteem (ADR). Het rapport gaat in op de ervaringen met het opt-outsysteem in andere Europese landen. In de kern gaat een opt-outsysteem (ook wel ja-tenzijsysteem) ervan uit dat donor zijn de norm is. Als je geen actie onderneemt ben je automatisch donor. Op deze wijze bevordert de overheid in deze landen weefsel- en orgaandonatie.

Nieuwsuur is te zien op NPO 2 om 22.00 uur of via de website nos.nl/nieuwsuur

Expertmeeting Eerste Kamer
Op dinsdag 23 mei en dinsdag 6 juni spreekt de Eerste Kamer met een aantal experts over de nieuwe wet. Zowel Shirley Man, Gerda Vinck als Farid Abdo worden op 23 mei als experts gehoord.  Volg de expertmeeting vanaf 9 uur via internet.