'Ik had er echt zin in'

Jos wilde zijn nier doneren maar bij de medische screening bleek hij niet geschikt. Hij verwerkte zijn teleurstelling hierover op een bijzondere manier, namelijk in een kunstwerk dat hij op 2 mei heeft aangeboden aan de Nierstichting en NVN.

Houten nier aangeboden door Jos Apeldoorn aan Nierstichting en NVN
Jos Apeldoorn (geheel rechts), Tom Oostrom (Nierstichting, links) en Hans Bart (NVN)

In het voorjaar van 2016 wordt Jos Apeldoorn grondig onderzocht in het AMC in Amsterdam in aanloop naar een mogelijke nierdonatie bij leven. "Een vriendin van me had dit ook gedaan. Dat inspireerde mij zo, dat ik haar mooie gebaar volgde", vertelt hij. "Ik voel me een heel gelukkig mens. Ik heb een prachtige vrouw, lieve kinderen en kleinkinderen. Ik woon in een heerlijk land en ben gezond. Maar er zijn veel mensen die het veel slechter hebben dan ik. Daarom wilde ik dit doen.”

Tijdens het laatste gesprek krijgt Jos te horen van de cardioloog dat zijn aorta te groot is, en dat hij bij een eventuele hartoperatie zijn beide nieren nodig zou hebben. Een nier doneren is daarom niet veilig.

Teleurstelling

Jos heeft een behandeling ondergaan waardoor zijn aandoening onder controle gehouden wordt, en hij nog een lang en gezond leven voor de boeg heeft. Maar dat de nierdonatie niet door kon gaan, trof hem wel. Jos: "Ik was enorm teleurgesteld dat ik niet kon doneren, ik had er echt ‘zin’ in!".

Houten nier

Jos is kunstenaar en maakt behalve schilderijen ook houten beelden. "Ik ga een houten nier maken! Dat was het eerste wat in mij opkwam toen de donatie niet doorging. Deze nier is gemaakt van een gave amandelboom, wat de gezondheid van de nier toont. De hand daarentegen is gemaakt van een doorleefde hulstboom, ten teken van een donor op leeftijd."

Op 2 mei 2017 heeft Jos zijn prachtige houten nier aangeboden aan de Nierstichting en Nierpatiënten Vereniging waar hij een mooi plekje heeft gekregen. Tom Oostrom van de Nierstichting: "Het is prachtig dat Jos zijn teleurstelling op zo’n positieve manier heeft verwerkt. En we hebben nu een echte ‘kunst’nier in huis!"

Meer weten over het werk van Jos? Ga naar: josapeldoorn.nl.