Nominaties Maria Ter Welle Prijs 2015 bekend

Drie professionals zijn genomineerd voor de Maria Ter Welle Prijs 2015 vanwege hun initiatieven om de zorg aan nierpatiƫnten te verbeteren. Het zijn verpleegkundig specialist Jacqueline Knoll, systeembeheerder en dialyseverpleegkundige Willem Vis en verpleegkundig teamleider nefrologie Renske Karens.

Op 31 maart, tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen, presenteren de drie genomineerden hun initiatief en is het oordeel van het publiek en de vakjury samen bepalend voor wie uiteindelijk de winnaar wordt van de Maria Ter Welle Prijs 2015. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden, om het winnende initiatief breder in te zetten. Verpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers die door een verrassend initiatief de zorgkwaliteit voor nierpatiënten al (op kleine schaal) hebben verbeterd, konden zich aanmelden voor de Prijs. Een vakjury nomineerde Jacqueline Knoll, Willem Vis en Renske Karens omdat hun initiateven direct bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van nierpatiënten en bredere toepassing verdient.

Interactieve informatie op maat voor kinderen en ouders  
Verpleegkundigen in het Radboudumc in Nijmegen hebben in samenwerking met de ouders van een jonge nierpatiënt de besloten community ‘Mijn kinderniernet’ gerealiseerd. Deze community komt tegemoet aan de wens om ouders en kinderen niet alleen te informeren over nierziekte en behandeling, maar ze ook de mogelijkheid te bieden hun kennis en ervaringen te delen met anderen. De verpleegkundigen willen de community komend jaar door ontwikkelen en in 2016 uitrollen naar de vier kindernefrologische centra in Nederland.
Jacqueline Knoll, verpleegkundig specialist kindernefrologie, Radboudumc Nijmegen

Smakelijke ijslolly’s tegen de dorst 
Patiënten met (chronische) nierinsufficiëntie hebben vaak een vochtbeperking en mogen slechts 1.000 ml vocht per dag. Vanwege het voortdurende dorstgevoel is dit vaak lastig vol te houden. Om deze patiënten te helpen, ontwikkelden verpleegkundigen van de nefrologieafdeling van het Ziekenhuis Gelderse Vallei ijslolly’s in verschillende smaken. Omdat de lolly slechts uit 10cc water bestaat, kunnen patiënten hier een redelijke hoeveelheid van nemen zonder dat zij te veel vocht binnen krijgen. De lolly’s zorgen bovendien voor speekselproductie waarmee de irritatie bij veel patiënten over een droge mond wordt verholpen. 
Renske Karens, verpleegkundig teamleider nefrologie, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede

Tablet biedt infotainment op maat 
Door dialysepatiënten infotainment aan te bieden via een tablet krijgt de patiënt meer afleiding en wordt gestimuleerd en gefaciliteerd om sociale activiteiten te ondernemen. De tablet die Willem Vis liet ontwikkelen is geheel ingericht en afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de patiënt. De tablet kan heel eenvoudig met één hand worden bediend en de diverse categorieën zijn ondergebracht onder grote en duidelijk vormgegeven knoppen. Daarmee is hij ook zeer geschikt voor een oudere doelgroep. De patiënten die de tablet tijdens de  pilotperiode hebben gebruikt, reageerden onverminderd positief. 
Willem Vis, systeembeheerder en dialyseverpleegkundige, Rijnstate Ziekenhuis Arnhem

Eerdere winnaars
Vorig jaar ging de Maria Ter Welle Prijs naar Noeleen Berkhout-Byrne, verpleegkundig specialist LUMC. Zij ontving de prijs voor het project: Nefrogeriatrisch Zorgpad: een multidimensionale multisystemische benadering voor predialysepatiënten van boven de 65 jaar. 

In 2013  ging de Maria Ter Welle Prijs naar Paul Gundlach, verpleegkundig specialist in het Maasstadziekenhuis te Rotterdam. Hij zette een project op voor preventieve nefrologische zorg door verpleegkundig specialisten in hoogrisicopopulaties.

Download persbericht