Samen Sterk

Samen Sterk 2018: 19 januari

Samen Sterk, hét jaarlijkse inspiratie-evenement voor patiënten en zorgverleners, vond plaats op vrijdag 19 januari 2018. Samen Sterk biedt patiënten en zorgverleners een podium om vernieuwende ideeën en initiatieven met elkaar te delen.  Er is één gemeenschappelijk doel: het leven van nierpatiënten zo aangenaam mogelijk maken. De dag is gratis toegankelijk voor patiënten en zorgverleners.

De Nierstichting organiseert Samen Sterk samen met de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Het programma
Gezondheidspsycholoog prof. dr. Andrea Evers gaf de aftrap voor Samen Sterk. Nierpatiënt Eddie van Breukelen vertelde samen met zijn diëtiste Femke Vlieland over de voordelen van het tijdig aanpassen van je eetgewoonten bij chronische nierschade. Diëtiste Sophie Luderer liet je kennismaken met de serious game ‘Beter weten, Beter eten’. En Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum presenteerde de nieuwe voedingsapp, waarmee je in de supermarkt makkelijk producten kunt kiezen die het beste in je dieet passen.

Het thema Zorg van de Toekomst: Verpleegkundig specialist Maaike Hengst en ziekenhuisapotheker Marieke Kerskes van het Catharinaziekenhuis presenteerden de ‘Beheer Medicatie Nierpatiënten vragenlijst’ die zij ontwikkeld hebben. Deze geeft beter inzicht in het beheer en gebruik van medicatie. Bartho Hengst, projectleider van nieren.nl, vertelde hoe dit platform door patiënten gebruikt kan worden en hoe zorgverleners het kunnen inzetten in de zorg.