Voordelen draagbare kunstnier

Met een draagbare kunstnier krijg je als dialysepatiënt meer controle over je eigen behandeling en je dagelijks leven. De draagbare kunstnier heeft zo veel voordelen, dat je straks zelf kunt bepalen hoe vaak en hoe lang je dialyseert.

De draagbare kunstnier voor hemodialyse krijgt een kleiner formaat, een gebruiksvriendelijke bediening en vereist geen waterzuiveringssysteem. Ook kan de draagbare kunstnier op het normale lichtnet worden aangesloten (het huidige apparaat heeft krachtstroom nodig). De draagbare kunstnier gebruikt straks weinig dialysaat, waardoor dit hemodialyseapparaat straks eenvoudig te vervoeren is en gemakkelijk te bedienen.

Optimaal dialyseren

Met de draagbare kunstnier kan je straks, uiteraard in overleg met de arts, zelf bepalen hoe vaak en hoe lang je dialyseert; naar gelang dat voor je conditie en je dagelijks leven optimaal is. Bij de huidige hemodialyse zijn het aantal keer per week en de duur van dialyse beperkt (vaak drie of vier keer per week, vier uur per keer). Tussen de dialyses door hopen afvalstoffen en vocht op, en tijdens dialyse nemen die enorm af. Die schommelingen in de bloedwaarden en de vochtbalans zijn schadelijk voor het hart en de bloedvaten; ook veroorzaken ze een ziek gevoel en uitputting. De draagbare kunstnier maakt dagelijkse dialyse mogelijk.

Minder drempels, meer regie over eigen leven

De draagbare kunstnier kan straks de kwaliteit van leven verbeteren voor veel dialysepatiënten. Maar niet iedereen die afhankelijk is van hemodialyse, zal straks de draagbare kunstnier willen gebruiken. Het belangrijkste is dat hemodialysepatiënten straks een keuze krijgen - en daarmee meer regie over hun eigen leven. Ook die vrijheid draagt bij aan levenskwaliteit.

Kiezen kunnen hemodialysepatiënten nu nauwelijks. Bijna alle hemodialysepatiënten (98 procent) dialyseren in een centrum of ziekenhuis. Thuis is mogelijk, en een deel wil dat ook, maar de huidige voorwaarden en eisen vormen grote drempels. Zo is er een opleiding nodig om het huidige dialyseapparaat te mogen en kunnen bedienen; een mantelzorger is bijna altijd noodzakelijk voor assistentie. Je moet voorraden beheren en alle materialen opslaan. En je moet een aparte kamer in huis aanpassen voor de dialysemachine. Ook weerstand tegen 'het ziekenhuis in huis' en zelf te moeten aanprikken zijn vaak een drempel.

Brede toepassing

Nog een voordeel van de draagbare kunstnier is, dat het onderzoek en de innovaties hiervoor leiden tot technologische verbeteringen die breder toepasbaar zijn. Zoals verbeteringen in dialysefilters, die op termijn ook bruikbaar zijn in peritoneaaldialyse.