Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Peritoneale dialyse

Laatste update, 12 juni 2025

Bij peritoneale dialyse neemt je buikvlies een deel van de functie van je nieren over. Ook krijg je spoelvloeistof in je buik. Daarom heet deze vorm van nierdialyse ook wel buikspoeling of buikdialyse.

In het kort

  • Peritoneale dialyse is een behandeling voor nierfalen. Een andere naam is buikdialyse.
  • Je buikvlies filtert jouw bloed met spoelvloeistof.
  • Er zijn 2 vormen van peritoneale dialyse: je wisselt spoelvloeistof met de hand of met een machine.
  • Wisselen van spoelvloeistof doe je thuis
  • Buikdialyse heeft minder bijwerkingen dan hemodialyse.

Een van de taken van je nieren is bloed filteren. Als ze dat niet goed meer kunnen, is peritoneale dialyse (PD, ook wel: buikspoeling of buikdialyse) een van de mogelijke behandelingen. Je buikvlies werkt hierbij als filter.

Je krijgt bij PD een slangetje in je buik: de peritoneale-dialysekatheter of PD-katheter. Een paar keer per dag of nacht wissel je spoelvloeistof via dat slangetje. Je vangt de gebruikte vloeistof op in een zak. En je laat een zak schone vloeistof in je buik lopen.

Bij PD heb je 24 uur per dag spoelvloeistof in je buik. Sommige mensen die PD doen, hebben niet de hele dag spoelvloeistof in hun buik. Dat hangt af van de nierfunctie.

Hoe werkt peritoneale dialyse?

Bij peritoneale dialyse werkt jouw buikvlies als filter. Een ander woord voor buikvlies is peritoneum. Er lopen veel bloedvaten doorheen. De bloedvaten vervoeren bloed door het buikvlies.

Je krijgt spoelvloeistof (ook wel: dialysaat) in je buikholte. In het buikvlies zitten heel kleine gaatjes (poriën). Afvalstoffen, overtollig vocht en andere overtollige stoffen stromen van de bloedvaten door de gaatjes naar de spoelvloeistof.

De spoelvloeistof zit na een tijdje vol met afvalstoffen en overtollig vocht. Er bewegen dan bijna geen afvalstoffen en vocht meer van de bloedvaten naar de spoelvloeistof. Er vindt geen filtering (dialyse) meer plaats. Dan moet je de spoelvloeistof verwisselen.

soorten spoelvloeistof

Er bestaan verschillende soorten spoelvloeistof voor peritoneale dialyse. In de ene zit glucose (suiker). In de andere zit icodextrine.

PD-spoelvloeistof met glucose

De hoeveelheid glucose (suiker) kan per soort PD-vloeistof verschillen. Hoe meer glucose, hoe meer vocht er verwijderd kan worden.

Misschien raadt je arts je aan om verschillende soorten PD-vloeistoffen te gebruiken. Deze hebben allemaal een andere hoeveelheid glucose. Dat is een manier om de goede hoeveelheid vocht te verwijderen.

PD-spoelvloeistof met icodextrine

Er bestaat ook spoelvloeistof met icodextrine. Ook icodextrine trekt vocht aan uit de bloedvaten van het buikvlies. Icodextrine wordt gemaakt van maïszetmeel. Het bestaat uit lange ketens van glucose (suikers). Hierdoor wordt icodextrine niet opgenomen door het buikvlies, en werkt het langer en langzamer. Bij mensen met diabetes geeft het minder schommelingen in de bloedglucosewaarden.

PD-vloeistof met icodextrine mag je maar 1 keer per dag gebruiken. Bij CAPD is dit tijdens de nacht en bij APD overdag. Daarnaast gebruik je PD-vloeistof met glucose.

Schematische weergave van hoe peritoneale dialyse werkt.
Schematische weergave van hoe peritoneale dialyse werkt.

Waar doe je peritoneale dialyse?

Een behandeling met PD doe je thuis. Bij buikspoeling heb je namelijk 24 uur per dag spoelvloeistof in je buik (afhankelijk van je nierfunctie). Je dialyseert daardoor 24 uur per dag.

Je wisselt thuis ook de spoelvloeistof. Hiervoor krijg je eerst een training in het ziekenhuis. Wisselen kan ook op het werk, tijdens een dagje uit of op vakantie. De plek waar je wisselt moet wel schoon zijn.

Je krijgt de zakken spoelvloeistof en andere materialen bij je thuis, zodat je altijd voldoende voorraad hebt. De leverancier, de apotheek of het dialysecentrum bezorgt ze. Het ziekenhuis of het dialysecentrum geeft je daar informatie over.

Officieel ben je onder behandeling bij het dialysecentrum of de dialyse-afdeling van het ziekenhuis. Daar ga je ook regelmatig op controle.

Voordelen en nadelen van peritoneale dialyse

Peritoneale dialyse (PD) heeft voordelen tegenover (thuis) hemodialyse. Enkele voordelen van PD zijn:

  • zelfstandig en flexibel dialyseren. Veel patiënten vinden dit prettig in combinatie met bijvoorbeeld werk of studie.
  • meer mogelijkheden voor reizen of vakantie
  • minder ziekenhuisbezoeken en geen reistijd
  • redelijk makkelijk aan te leren
  • geen ‘dialysekater’
  • je houdt langer je eigen nierfunctie (ook wel: restnierfunctie)
  • als je met spoed moet dialyseren, kun je direct starten met PD

Peritoneale dialyse heeft ook nadelen tegenover hemodialyse. De grootste nadelen zijn:

  • dagelijks bezig met dialyse
  • je haalt de behandeling (“het ziekenhuis”) in huis. Dit kan confronterend zijn.
  • een slangetje (PD-katheter) in je buik of een volle buik, misschien vind je dat niet zo mooi. Een negatief zelfbeeld kan ook problemen geven met intimiteit en seksualiteit
  • je mag niet zwaar tillen. Dit mag bij hemodialyse ook niet als je een shunt hebt.
  • je hebt thuis opslagruimte nodig
  • mogelijk slechter slapen bij APD
  • meer kans op infecties door de PD-katheter

Is peritoneale dialyse bij jou mogelijk?

Als het medisch verantwoord is, mag je zelf kiezen tussen peritoneale dialyse (PD) en hemodialyse. Bij de keuze is je medische situatie belangrijk, maar vooral wat je zelf wilt. Verder is het belangrijk dat PD bij jou thuis mogelijk is.

Soms is eerst overleg met de arts nodig. Die kijkt of PD medisch mogelijk is. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • als je een chronische darmziekte hebt
  • als je kortgeleden een buikoperatie hebt gehad
  • als je vaak buikvliesontsteking hebt, of ernstige buikvliesontsteking hebt gehad
  • als je ernstige verklevingen in de buikholte hebt door buikoperaties
  • als je een breuk in je buikwand (hernia) hebt, bijvoorbeeld een liesbreuk, littekenbreuk of een navelbreuk. De breuk moet eerst worden hersteld. Dit kan ook tijdens de operatie waarbij de PD katheter geplaatst wordt.
  • als je hartfalen hebt, kan peritoneale dialyse juist gunstiger zijn dan hemodialyse. Hemodialyse is een extra belasting voor het hart.

Vraag in het ziekenhuis of je hier met een nefroloog of chirurg over kunt praten. Die kan beter beoordelen wat medisch gezien wel en niet mogelijk is.

Peritoneale dialyse gebeurt thuis. Dat kan alleen als jouw woning voldoet aan bepaalde eisen. Een medewerker van het dialysecentrum komt daarom op huisbezoek.

Twee vormen van peritoneale dialyse

Er zijn twee vormen van PD:

  • CAPD: je wisselt de spoelvloeistof zelf overdag
  • APD: een machine wisselt de spoelvloeistof voor jou 's avonds of 's nachts

Je mag zelf kiezen tussen CAPD of APD. Medisch is er weinig verschil tussen de 2 behandelingen.

Wat is CAPD?

CAPD is een vorm van peritoneale dialyse (buikdialyse). Voor CAPD heb je geen machine nodig. Je wisselt de vloeistof met de hand. Dat doe je zelf, eventueel met hulp van een partner of andere mantelzorger. Bij sommige dialysecentra is het mogelijk om hulp te krijgen van een wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige moet hiervoor getraind worden. Vraag bij het dialysecentrum of dit in jouw situatie mogelijk is.

Spoelvloeistof wisselen moet schoon gebeuren. Je kunt zelf kiezen waar je de spoelvloeistof wisselt. Vaak gebeurt dit thuis. Het kan ook op het werk, tijdens een dagje uit of op vakantie. Wel moet de plek waar je wisselt schoon zijn.

CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneale Dialyse.

hoe werkt spoelvloeistof wisselen bij APD?

  • je bouwt eerst de machine op (die heet de cycler)
  • je sluit de PD-katheter aan op de cycler
  • na de behandeling maak je de PD-katheter los van de cycler (ontkoppelen)
  • de zakken met uitgelopen spoelvloeistof gooi je weg
  • bij de laatste wisseling krijg je spoelvloeistof in je buik die de hele dag blijft zitten. Alleen bij uitzondering moet je die overdag wisselen

dialyseschema bij APD

De cycler kan verschillende dialyseschema's uitvoeren. Het schema dat de nefroloog voorschrijft, staat in de cycler. De cycler weet dus hoe vaak de spoelvloeistof moet wisselen.

Je krijgt een paar keer per jaar een controle. De arts kijkt of afvalstoffen voldoende worden verwijderd. En of je de spoelingen goed aankunt. Blijkt het dialyseschema niet goed meer te zijn? Dan zijn er verschillende oplossingen. Misschien krijg je een andere spoelvloeistof. Of je krijgt een ander dialyseschema. Misschien moet je zelf overdag handmatig een extra wisseling uitvoeren.

informatie over de machine (cycler) bij APD

  • er zijn verschillende merken en varianten van de cycler
  • de meest cyclers passen op een nachtkasje
  • de cycler is niet geluidloos, maar wel vrij stil. De meeste mensen wennen aan deze geluiden
  • bij elke wisseling ververst de cycler 1 tot 2,5 liter spoelvloeistof.

slapen met APD

Misschien ga je 's nachts op een van de kunststof slagen liggen. Dan stroomt de spoelvloeistof niet meer in of uit. De cycler geeft dan een alarm. In het begin schrik je misschien. Veel mensen raken eraan gewend. Als je je houding een beetje verandert, gaat het alarm uit. De wisseling gaat daarna verder. 

Slaap je hierdoor onrustig? Dan kun je misschien ook 's avonds APD doen.

Het is bij APD niet nodig om in je eentje te slapen. De APD kan veilig plaatsvinden als je samen slaapt.

Training voor CAPD of APD

Voordat je zelf peritoneale dialyse gaat doen, krijg je een uitgebreide training. De training voor de twee vormen van buikspoeling, CAPD en APD, is deels hetzelfde.

Bloeddruk en gewicht meten

Bij buikdialyse (of peritoneaal dialyse) moet je dagelijks je bloeddruk meten. Ook weeg je je dagelijks. Deze gegevens schrijf je op een dialyselijst. Of je voert ze in op het apparaat.

Door je te wegen, hou je in de gaten of er geen vocht ophoopt in je lichaam. Je vergelijkt je lichaamsgewicht met je streefgewicht. Voor mensen die dialyseren betekent het streefgewicht: je lichaamsgewicht zonder overtollig vocht. Hoopt er vocht op? Zo nodig krijg je een ander PD-schema. Meestal met een ander spoelvloeistof.

PET: controle van je buikvlies 

De Peritoneale Equilibratie Test (PET) meet hoe jouw buikvlies werkt. De uitslag geeft informatie over wat voor jou de beste behandeling is.

De test in het ziekenhuis duurt ongeveer 5 uur. Bij de test krijg je een spoelvloeistof in je buik. Een verpleegkundige of laborante neemt een buisje bloed af en op verschillende momenten een monster van de vloeistof. 

De uitslag van de buikvliestest

Er wordt gekeken hoeveel vocht je kwijtraakt. En hoeveel creatinine en natrium in de monsters van het spoelvloeistof en je bloed zitten. Dat zegt iets over hoe jouw buikvlies werkt.

Uit de test kan komen dat jouw buikvlies minder goed werkt. Dan krijg je eerst een ander dialyseschema. Of je moet misschien een andere PD-vloeistof gebruiken. 

Helpt dit niet? Dan moet je misschien overstappen op hemodialyse. De nefroloog bespreekt dit dan met jou.

Kt/V-test

De Kt/V is een test die onderzoekt hoe goed de dialyse bij jou werkt. Je verzamelt 24 uur de gebruikte spoelvloeistof en urine, als je zelf nog plast. Hiervoor krijg je spullen mee uit het ziekenhuis, zoals een urinebokaal om de urine in op te vangen. De volgende dag lever je alles in. De verpleegkundige neemt dan ook bloed bij jou af.

Kt/V staat voor klaring, tijd, volume. De test geeft aan hoe snel creatinine en ureum uit je bloed verwijderd worden. De uitkomst van de test is vooral belangrijk voor personen die niet meer plassen, want dan kan de arts bepalen of je door kunt gaan met hetzelfde dialyseschema of dat er iets aan moet veranderen. Soms is het nodig om over te stappen op hemodialyse. Bij personen die nog wel plassen bepaalt de arts dit met name aan de hand van symptomen die iemand heeft.

Dieet en vochtbeperking bij PD

Je krijgt bij peritoneale dialyse een dieet. Het belangrijkste is dat je minder zout eet. Soms moet je ook minder vocht drinken. Je hebt dan een vochtbeperking. Of jij dat krijgt, hangt af van hoeveel je nog plast. Het dieet en de vochtbeperking zijn bij buikspoeling vaak minder streng dan bij hemodialyse

Bijwerkingen van peritoneale dialyse

Bij peritoneale dialyse kun je last krijgen van bijwerkingen, maar dat hoeft niet. Het gaat om de bijwerkingen:

  • buikvliesontsteking
  • ontsteking van de huid of katheter
  • vol gevoel en dikkere buik
  • navelbreuk of liesbreuk
  • bijwerkingen door glucose in de spoelvloeistof, zoals minder eetlust, aankomen in gewicht of verandering van het buikvlies

Bespreek klachten altijd met de nefroloog of verpleegkundige. Zeker als je nieuwe klachten krijgt of als bestaande klachten verergeren. 

Medicijnen bij peritoneale dialyse

De meeste medicijnen moet je blijven nemen als je start met buikdialyse (of peritoneale dialyse). En vanwege de dialyse krijg je er medicijnen bij.

Gevolgen van peritoneale dialyse

Elke vorm van dialyse heeft grote gevolgen voor je leven. Ook peritoneale dialyse. Je kunt te maken krijgen met emotionele gevolgen en praktische gevolgen voor je dagelijks leven. Je kunt beperkingen ervaren bij werk of opleiding, het huishouden doen, sport, autorijden en uitgaan. Ook op vakantie gaan met buikdialyse vraagt aanpassingen.

In het gesprek met je zorgverlener gaat het vaak over hoe het medisch met jou gaat. Een vragenlijst helpt je om ook te praten over hoe je jouw dagelijks leven ervaart. Dat is de PROM-vragenlijst voor dialyse.
Mensen die dialyseren leven korter dan mensen die verder gezond zijn. De zorg voor dialysepatiënten wordt wel steeds beter. Daardoor blijven mensen langer in leven.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Alferso Abrahams, internist-nefroloog

Anita van Eck van der Sluijs, internist-nefroloog

Laura Haasdijk, medisch maatschappelijk werker

Sabine Timmerman, dialyseverpleegkundige

Sanne Vonk MSc, arts-onderzoeker

Waarom werken we samen met deskundigen?