Hoe werken je nieren?

Je nieren verwijderen afvalstoffen. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam. Regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Ze houden je lichaam gezond. We leggen uit hoe je nieren dit belangrijke werk doen.

Nieren zuiveren het bloed
Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien.
Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine. Die stroomt via het nierbekken naar de urineleider, en ten slotte via de blaas naar buiten.
Werken je nieren niet goed meer? Dan vergiftigt je lichaam langzaam. Dat komt door de ophoping van steeds meer afvalstoffen. Vaak krijg je hier pas klachten van, als je nieren heel slecht werken.

Nieren regelen de hoeveelheid water en zouten
Je lichaam werkt alleen goed als de hoeveelheid water en zouten op het juiste peil blijft. Daar zorgen je nieren voor. Ze produceren bijvoorbeeld extra urine als je veel drinkt, en juist minder als je veel zweet. Ernstige problemen met je nieren (en dus met je vocht- en zouthuishouding) zorgen voor klachten als vochtophoping en krampen.

Nieren reguleren de bloeddruk
Je nieren regelen ook je bloeddruk. Dit doen ze samen met andere organen, waaronder je hart. Als je nieren niet goed werken, kan dat een hoge bloeddruk veroorzaken of verergeren. Dat is schadelijk voor je organen (hersenen, hart en nieren) en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Andere taken
Je nieren voeren nog meer belangrijke taken uit. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan sterke botten. En zorgen voor een juiste zuurgraad in je bloed. Daarnaast maken ze verschillende hormonen aan. Een van die hormonen stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Een andere hormoon speelt weer een rol bij het regelen van je bloeddruk.

Gezonde nieren zijn van levensbelang
Zoals je ziet, is het van levensbelang dat je nieren gezond blijven. Want is dit niet het geval? Dan gaat het ook mis met bovenstaande functies. Hierdoor ontstaan klachten zoals bloedarmoede en broze botten.

Feiten en cijfers over chronische nierschade
Veel mensen weten niet dat ze nierschade hebben. Toch hebben heel veel Nederlanders er last van. En dat terwijl nierschade levensgevaarlijk is en ook andere aandoeningen kan versterken en veroorzaken. We zetten wat feiten en cijfers op een rij.

Logo nieren.nl

Wat doen de nieren?

Bekijk het dossier op Nieren.nl om te zien wat je nieren allemaal doen en waarom ze onmisbaar zijn.