Nierziekten

Er bestaan veel verschillende nierziekten die nierschade kunnen veroorzaken. Nierschade kan ook ontstaan door aandoeningen op andere plekken in je lichaam.

Nierschade door nierziekten en andere aandoeningen ontstaat plotseling (acuut) of geleidelijk (chronisch). Bij nierschade die plotseling ontstaat, vallen de nieren vaak helemaal uit. Soms herstellen de nieren zich, als de oorzaak van de schade is weggenomen. Maar meestal blijven de nieren kwetsbaar.

Nierschade door nierziekten

Nierschade kan ontstaan door nierziekten en nieraandoeningen zoals cystenieren, de ziekte van Alport en nog vele andere. Er bestaan veel verschillende nierziekten. Vaak is er een oorzaak bekend. Maar bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.

Nierziekten zijn soms ook erfelijk. De oorzaak is dan genetisch bepaald. Gelukkig zijn de meeste erfelijke nierziekten zeldzaam. 

Meer weten over nierziekten?

Wil je meer informatie over de verschillende nierziekten? Lees het dossier Nierziekten op Nieren.nl.

Andere oorzaken van nierschade

Er bestaan ook andere aandoeningen die nierschade kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld nierstenen, nierfilterontsteking en slagaderverkalking.

Nierstenen

Nierstenen ontstaan door het samenklonteren van afvalstoffen in je urine. Nierstenen zijn eigenlijk niet schadelijk. U plast ze gewoon uit. Maar als ze vast komen te zitten, veroorzaken ze mogelijk een verstopping. Dat betekent dat de urine er niet meer langs kan. De urine hoopt zich dan op in de nier. Dat kan de nier beschadigen.

Nierfilterontsteking

Bij een Nierfilterontsteking zijn je nierfilters beschadigd. Daardoor kunnen ze het bloed niet meer zuiveren. Het kan komen door een ziekte in de nieren, of door een ziekte elders in het lichaam.

Slagaderverkalking

Slagaderverkalking is het nauwer en stugger worden van de slagaders. Dit kan dus ook gebeuren met de slagaders die de nieren van bloed voorzien. De slagaderen slibben langzaam dicht en de nieren krijgen minder bloed aangevoerd. Dit kan tot nierschade leiden. 

Meer weten over de oorzaken van nierschade?

Meer weten over de oorzaken van nierschade?

Nierschade ontstaat vaak door hoge bloeddruk of diabetes. Of door een nierziekte. Maar er zijn nog veel meer oorzaken mogelijk. Bekijk het dossier op Nieren.nl.

Bekijk het dossier