De levensverwachting bij mensen met het nefrotisch syndroom is vrijwel normaal. Tenminste: als het syndroom goed te behandelen is. Als het nefrotisch syndroom niet goed te behandelen is, kan er nierfalen ontstaan. Mensen met nierfalen hebben een kortere levensverwachting. Het verschilt per persoon hoeveel minder levensjaren er zijn. Dat hangt onder meer af van de leeftijd waarop het nierfalen is ontstaan. Als je vragen hebt over jouw situatie, kun je deze het beste met je eigen arts bespreken.
Informeer je zorgverleners
Vertel de huisarts, apotheker en andere zorgverleners dat je het nefrotisch syndroom hebt. Zij kunnen hier dan rekening mee houden als ze je helpen. De huisarts kan je ook helpen als je gezonder wilt gaan leven.
Misschien heeft de huisarts (of een andere medische professional) geen ervaring met het nefrotisch syndroom. Je kunt dan de huisartsenbrochure gebruiken om hem of haar te informeren.
Ervaringen uitwisselen
Chronisch nefrotisch syndroom kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Misschien heb je last van bepaalde klachten of vind je het moeilijk om te gaan met de onzekerheid. Op nieren.nl vind je veel informatie over leven met nierproblemen. Bijvoorbeeld over relaties, hobby’s, werk en studie.
Ook kan het prettig zijn om ervaringen uit te wisselen met andere nierpatiënten of naasten. Zij begrijpen hoe het is om een nierziekte te hebben. Misschien hebben ze ook al ervaringen met een behandeling. Dan kunnen ze jou vertellen hoe zij dit hebben ervaren.
- praat of lees mee in onze online gespreksgroepen
- via Personen kun je op zoek gaan naar mensen die nierschade hebben door dezelfde oorzaak
- er is ook een Facebook-groep voor mensen met nefrotisch syndroom