Pak zelf de regie

Als nierpatiƫnt krijg je fysiek en mentaal heel wat voor je kiezen. Je lichamelijke conditie gaat achteruit. En plannen en verwachtingen staan op losse schroeven. Dat is niet makkelijk. Zo houd je de regie in eigen handen.

Samen gaat het beter

De beperkingen van chronische nierschade accepteren, gaat een stuk beter als je voorkomt dat de nierziekte volledig je leven beheerst. Neem daarom zo veel mogelijk de regie in eigen hand.

Dat betekent niet dat je alles alleen moet kunnen. Integendeel: doe het samen. Praat over je gevoelens en gedachten, en vraag om hulp als er te veel op je afkomt. Aan je naasten, aan zorgverleners of aan lotgenoten. Bijvoorbeeld via de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Je kunt je ook aansluiten bij de verschillende gespreksgroepen op Nieren.nl om kennis en ervaringen te delen.

Tips om zelf regie te houden

  • Houd een agenda bij voor fitte momenten. Geniet volop van de dagdelen waarop je je het beste voelt. Dan heb je iets om naar uit te kijken en kan je de moeilijke momenten beter aan.
  • Zeg niet snel activiteiten af, zoals afspraken met familie of vrienden, of een voornemen om te sporten. Hoe je je voelt, wisselt misschien per dag, maar ga uit van de positieve kant. Blijf kijken naar wat je nog kan; vraag begrip voor wat je niet kan.
  • Met name dialyse is een aanslag op je agenda en energie. Dit kost minimaal 20 uur per week en soms extra tijd om bij te komen. Juist dan is het belangrijk een agenda bij te houden en tijdens de goede uren leuke dingen te plannen.
Hoe om te gaan met de gevolgen van nierschade?

Hoe om te gaan met de gevolgen van nierschade?

Bekijk het dossier op Nieren.nl over het leven met nierschade en de aanpassingen die nodig zijn, voor jezelf en je omgeving.

Bekijk het dossier