Samen gaat het beter

Chronische nierschade zorgt behalve voor fysieke klachten, vaak ook voor onzekerheid. Sociale activiteiten kosten veel energie en de taakverdeling in huis verandert. Probeer zulke zaken samen op te lossen.

Blijf praten met je naasten
Een nierziekte draag je niet alleen. Ook je familie, partner en kinderen krijgen te maken met de nieuwe situatie. Praat met elkaar over praktische zaken maar ook over verwachtingen. En verdeel bijvoorbeeld de huishoudelijke taken opnieuw. Zo ontstaat er weer een gelijkwaardig evenwicht. Daar word je gelukkiger van. En je familie ook.

Vraag om hulp
Afhankelijk zijn van anderen is lastig voor iedereen. Je wilt een gelijkwaardige relatie houden met je naasten. Des te belangrijker is het om je regelmatig af te vragen of je hulp kunt gebruiken. Zo behoud je zelf de regie. En je houdt meer energie over voor dingen die je kunt doen. Ga bijvoorbeeld na of je in aanmerking komt voor thuishulp (hiervoor betaal je een eigen bijdrage).

Help de mantelzorger
Een mantelzorger is iemand om op te bouwen, en om te koesteren. Veel mantelzorgers hebben een baan en vangen nieuwe, extra zorgtaken op met snipperdagen of vakantieverlof. Maar er zijn regelingen om mantelzorgers meer ruimte te geven. Zoals extra verlof of kortere werktijden.
Meer informatie hierover vind je op het Steun en AdviesPunt (STAP) van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Blijf sociaal actief
Wees zo open mogelijk tegen je omgeving en vertel wat je nierziekte inhoudt. Zo ontstaat begrip. Je vrienden kunnen er dan makkelijker rekening mee houden dat je vaak weinig energie hebt, of weinig tijd door je dialyse. En omgekeerd kan je er écht zijn op momenten dat je je wel fit voelt.

Praat over seksualiteit
Geen zin in seks, te moe, of lukt het vrijen niet goed meer? Dat komt vaak voor bij ernstige nierschade. Praat erover. Met je partner, of met je huisarts, nefroloog of een seksuoloog. Dat lijkt een grote stap, maar zij kennen dit probleem en zullen er alles aan doen om samen met jou een oplossing te vinden.

Bespreek je kinderwens
Als je een nierziekte of ernstige nierschade hebt, ben je meestal niet volledig onvruchtbaar maar je vruchtbaarheid verminderd wel. Zowel bij mannen als vrouwen. Na een niertransplantatie neemt dit gelukkig weer toe. Heb je ernstige nierschade en een kinderwens? Overleg met je nefroloog en/of de gynaecoloog. Een zwangerschap kan bij vrouwen met nierschade leiden tot problemen. Medicijnen die je slikt wegens nierschade, kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Als je nierziekte erfelijk is, wil je hier wellicht meer over weten voordat jullie proberen zwanger te worden. Ook daarvoor kan je bij je nefroloog of gynaecoloog terecht. Die kan vertellen hoe groot de kans is dat eventuele kinderen de nierziekte ook krijgen.