Terug naar het overzicht

Haalbaarheidsonderzoek Vascoscope

Projectcode 15A2D102 Projectleider dr. P.J. Blankestijn Projecttype Research Project Organisatie UMCU - Afd. Nefrologie & Hypertensie Toegekend bedrag € 20.000,00 Startdatum 1-01-2016 Looptijd 19 maanden Status Afgerond

Doel

Ontwikkeling van een handzaam echoapparaat ter ondersteuning van aanprikken van de dialyseshunt, gebaseerd op reeds ontwikkelde signaalverwerkingsalgoritmen voor 2D echo.

Samenvatting

In Nederland zijn er ruim 5.500 hemodialyserende nierpatiënten die meestal driemaal per week dialyseren. Om te kunnen dialyseren is een goede vaattoegang nodig die veelvuldig kan worden aangeprikt. Meestal wordt daarvoor een shunt aangelegd in de arm. In Nederland alleen al worden deze shunts bijna 2 miljoen keer aangeprikt. In ongeveer 20-40% van de gevallen wordt er helaas mis geprikt. Misprikken is niet alleen heel pijnlijk voor de patiënt, maar leidt ook tot hematomen, infecties, littekenvorming, vernauwing en mogelijk ook trombose van de shunt. Daarnaast wordt het steeds lastiger om een volgende keer wel goed te prikken. Uiteindelijk moet de shunt vernieuwd worden, een kostbare en ingrijpende procedure. Als bij het prikken echogeleiding wordt gebruikt, dan is de kans op misprikken kleiner. Toch wordt in de praktijk zeer beperkt gebruik gemaakt van echogeleiding. Dat komt omdat de huidige echo-apparatuur onhandig in gebruik is en één hand vergt om de echokop vast te houden, waardoor er maar één hand vrij is om te prikken.

De Vascoscope is een heel klein, draagbaar echo-apparaatje dat speciaal ontworpen wordt om shunts aan te prikken. Andere functionaliteiten die men treft in echo-apparatuur voor andere toepassingen worden weggelaten. Hierdoor kan het product eenvoudig blijven en de productprijs laag gehouden worden. Het product is compact en per verpleegkundige beschikbaar, zij dragen het apparaat bij zich. Zo wordt echo-geleid prikken mogelijk voor elke verpleegkundige en iedere patiënt.

De Vascoscope wordt ontwikkeld in een samenwerking tussen initiator Jan Zijlstra, de afdelingen Nefrologie, Medische Technologie en Klinische Fysica en Pontes Medical van het UMC Utrecht en het bedrijf Novioscan.

Dit project betreft een verkenning met een probleemanalyse en gesprekken met de toekomstige gebruikers. Daarnaast zullen bestaande oplossingen worden onderzocht. Op basis van de probleemanalyse zal definitief worden bepaald aan welke eisen de Vascoscope moet voldoen. Er zullen oplossingsrichtingen worden gezocht voor de belangrijkste technische uitdagingen. Tenslotte zal een businesscase worden opgesteld.

Conclusies

Vascoscope blijkt een haalbaar en wenselijk concept. Het kan verpleegkundigen en patiënten die zelf hun vaattoegang verzorgen een gewenste ondersteuning geven in een stap die nu nog verbetering behoeft. Door een uitgebreide co-creatie met zowel patiënten als verpleegkundigen hebben de ontwikkelaars een goed beeld gekregen van de eisen aan en wensen voor de oplossing. Deze blijven de onderzoekers via modellen en mockups tonen aan de betrokken. De volgende stap is om alle inzichten te vertalen naar een prototype dat ook daadwerkelijk getest kan worden tijdens het aanprikken van de shunt.

Trefwoorden

Soort: toegepast, ontwikkel
Onderwerp: vaattoegang, echogeleid prikken