Terug naar het overzicht

Hydrogen Sulfide: An Exciting Novel Therapeutical Modality

Projectcode 13OI114 Projectleider Mr Harry van Goor prof. dr. Projecttype Innovation Organisatie + UMCG - Afd. Pathologie Toegekend bedrag € 100.000,00 Startdatum 1-04-2014 Looptijd 60 maanden Status Afgerond

Doel

Testen of het gas H2S, bovenop de toediening van ACE-remmers, extra bescherming biedt tegen voortgang van nierziekte. Onderzoeken of H2S-eindproducten geschikte biomarkers zijn voor nierschade bij nierpatiënten. Uiteindelijk een effectievere behandeling om de voortgang van nierziekte te remmen.

Samenvatting

Het toedienen van ACE-remmers (remmen van het RAAS, renine-angiotensine-aldosteron systeem) remt effectief de voortgang van nierziekte. ACE-remmers verlagen de bloeddruk en veminderen de eiwituitscheiding in de urine. Het is van groot belang dat nierpatiënten vroeg na de diagnose met het gebruik van ACE-remmers starten, bij aanvang in een later stadium zijn de middelen minder effectief. Over het geheel genomen kan de behandeling de voortgang van nierziekte niet tegenhouden, nieuwe medicijnen die bovenop ACE-remmers extra effect geven zijn nodig.

Waterstofsulfide (H2S), een gas dat het lichaam zelf aanmaakt, werkt vaatverwijdend. De laatste jaren is uit dieronderzoek gebleken dat H2S de nieren beschermt bij nierziekte (verlaging van de eiwituitscheiding en bloeddruk met ongeveer 50%.). H2S is toe te dienen in de vorm van thiosulfaat of natriumwaterstofsulfide. De hypothese is dat toediening van H2S naast ACE-remmers extra bescherming van de nierfunctie biedt.

Vraagstelling:
1. Beschermt H2S de nieren bij nierziekte? Alleen of gecombineerd met een ACE-remmer (diermodel).
2. Zijn eindproducten van H2S geschikt als biomarker bij nierpatiënten?

Conclusies

In proefdieren met een te hoge bloeddruk (hypertensie) verlaagt thiosulfaat (H2S donor) de bloeddruk, de eiwitten in de urine (proteïnurie) en de nierschade. Ook als toevoeging aan standaard therapie met een ACE remmer (bloeddrukverlager) laat het gunstige effecten zien. Hieruit concluderen de onderzoekers dat een behandeling gericht op thiosulfaat van toegevoegde waarde kan zijn naast reeds bestaande behandelingen voor hoge bloeddruk.

Het menselijk lichaam scheidt de stoffen zoals sulfaat (het eindproduct van de H2S route en onderdeel van ons dieet) en thiosulfaat (product van de H2S route) uit. Bij mensen voorspelt de uitscheiding van deze stoffen sterfte en uitkomst van nierziekten. Zo laat de Prevend studie zien dat zelfs in gezonde mensen een hogere sulfaat in de urine gekoppeld is aan een betere nierfunctie (gemeten als eGFR). De effecten van het H2S pad zorgen ook voor veranderingen in het Redox systeem (oxidant-antioxidant systeem).

H2S wordt in de kliniek al gebruikt voor patiënten met de aandoening calcifylaxis. Als resultaat van dit onderzoek worden patiënten met een hartinfarct momenteel behandeld met H2S. In deze patiënten zullen de onderzoekers ook kijken naar de effecten op niergebied. Ook wordt er onderzocht of het mogelijk is om een thiosulfaatpil voor oraal gebruik te maken.

Trefwoorden

Soort: dier, menselijk materiaal; toegepast, klinisch
Onderwerp: RAAS-remmers, H2S, progressie nierziekte