Terug naar het overzicht

Thiosulphate sulfurtransferase activation has therapeutic potential on target organ injury in type II diabetes

Projectcode 17OI16 Projectleider Mr Harry van Goor prof. dr. Projecttype Innovation Organisatie + UMCG - Afd. Pathologie Toegekend bedrag € 100.000,00 Startdatum 1-02-2018 Looptijd 24 maanden Status Lopend

Doel

Ontrafelen van de gunstige effecten van TST activatie in type II diabetes en diabetische nierschade. Uiteindelijk nieuwe nierbeschermende en anti-diabetische medicijnen te ontwikkelen.

Samenvatting

Thiosulfaat heeft mogelijk positieve effecten op hoge bloeddruk, proteïnurie (eiwit in de urine) en nierschade bij patiënten met diabetes type II. Activatie van het enzym thiosulfaat sulfurtransferase (TST) door thiosulfaat speelt hierbij wellicht een belangrijke rol. Het onderliggende mechanisme is waarschijnlijk gerelateerd aan het verbeteren van de mitochondriële functie (mitochondriën: energiecentrales van cellen) en afbraak van schadelijke oxidanten. De hypothese van dit project is dat activatie van het enzym TST beschermt tegen diabetes type II en diabetische nierziekte. Het lijkt erop dat de meest optimale activatie van het enzym TST belangrijk is om een zo beschermend mogelijk effect te bewerkstelligen. Daarom is de ontwikkeling van effectieve TST activatoren met een hoge specificiteit nodig. Binnen het project zullen de onderzoekers verschillende kleine eiwitten testen om tot de hoogste activatie van het enzym TST te komen. Een bank van 800 eiwitten is voor dat doel aanwezig in Groningen en een internationale bank met duizenden eiwitten is op Europees niveau beschikbaar voor het onderzoek. Vervolgens zullen de onderzoekers de stap zetten naar experimenten in een diermodel voor diabetes type II. Het uiteindelijke doel is om nieuwe nierbeschermende en anti-diabetische medicijnen te ontwikkelen. Uniek binnen het project is de samenwerking tussen onderzoeksgroepen die allemaal hun eigen expertise inbrengen: medicijnontwikkeling, diabetes modellen, nierziekte en thiosulfaat biochemie.
Vraagstelling: 1.Testen van componenten die selectief TST kunnen activeren. (Gebruik van een bank van 800 eiwitten uit Groningen en een internationale bank met duizenden eiwitten uit Europa). 2. De meest ideale eiwitten gebruiken voor vervolgexperimenten naar de beschermende effecten van TST activatie in diermodellen met type II diabetes (en hoge bloeddruk, eiwit in de urine en nierschade).

Trefwoorden

Soort: Onderzoek met cellijnen en dieren; fundamenteel, niet-klinisch
Onderwerp: Thiosulfaat sulfurtransferase, diabetes type II, hoge bloeddruk, nierschade, geneesmiddelen